Ga naar inhoud

Een afspraak? Kom met (1 kind en) 1 volwassene! Vergeet ook je mondkapje niet. Lees alles over onze aangepaste dienstverlening door het coronavirus.

Lees meer Afbeelding sluiten

15 jaar Moeders informeren Moeders in Vlaardingen

22 november 2018 - bijgewerkt op: 13 september 2021

Ervaringen delen, tips uitwisselen en bevestiging krijgen, dat is in het kort waar Moeders informeren Moeders (MIM) om draait. Want wie een baby heeft, kan zich soms best onzeker voelen. Dan is het erg prettig om de leuke en minder leuke kanten van moederzijn met een ervaren moeder te kunnen bespreken.

15 jaar Mi M

Geregeld gaat MIM-vrijwilliger Jeanette met tweeling Danill en Damian en hun moeder naar buiten.

Al 15 jaar steunen moeders in Vlaardingen elkaar. Vrouwen die pas een baby hebben gekregen kunnen terecht bij de ervaren moeders van MIM die op vrijwillige basis helpen. Tot het kind ongeveer 2,5 jaar is, spreken ze geregeld af. Waar nodig wordt doorverwezen naar bijvoorbeeld een jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau, een arts of het wijkteam.

Zelfstandiger en meer zelfvertrouwen

‘MIM is bedoeld om het zelfvertrouwen, de zelfstandigheid en het sociale netwerk van moeders te versterken’, vertelt coördinator MIM Marianne Schipper die bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) werkt. ‘Een collega-moeder komt bij de moeder thuis. Zij loopt een tijdje mee en luistert met haar hart.’ Ook helpt ze de ander op zichzelf te vertrouwen en naar zichzelf te luisteren. Door alle informatie op internet en de meningen op sociale media vinden moeders dat soms best lastig.

Niet zo verschillend, ondanks alle verschillen

Bestond MIM 15 jaar geleden nog uit standaard één huisbezoek per maand, tegenwoordig zijn alle trajecten op maat. Dat kan eens per zes weken zijn, maar ook elke week. Daarnaast zijn er nu groepsbijeenkomsten, verdeeld over Vlaardingen. De groep Polskie Mamy bestaat zelfs al sinds 2006. Marianne: ‘Er ontstaan vriendschappen, zowel tussen de moeders als de kinderen. Ze kunnen van elkaar leren. Het is mooi om te zien dat moeders beseffen dat ze ondanks alle verschillende achtergronden en gewoonten helemaal niet zoveel van elkaar verschillen. Het moederschap is universeel.’

‘Moeders in hun kracht zetten’

Onder meer door te luisteren en samen naar buiten gaan kunnen de MIM-vrijwilligers een moeder tot steun zijn. Zo worden de nieuwe moeders vrouwen die durven vertrouwen op zichzelf en een sociaal netwerk opbouwen. ‘En ook de MIM-vrijwilligsters groeien’, vindt Marianne. ‘Zo vertelde een van hen mij dat ze écht heeft leren luisteren. Ze zei: “Ik ga nu op mijn handen zitten, luister en geef geen ongevraagd advies.” Juist zo kunnen moeders bij MIM echt zichzelf zijn en worden ze in hun kracht gezet. En dat is precies waar MIM om draait.’

Dit artikel verscheen op 21 november in Groot Vlaardingen.

Deel deze pagina met anderen via:

Je hebt de link zojuist gekopieërd.