Aangepaste dienstverlening tijdens coronavirus | Centrum voor jeugd en gezin Ga naar inhoud

Aangepaste dienstverlening tijdens coronavirus

Samen doen we er alles aan het coronavirus (COVID-19) te beheersen. De landelijke maatregelen hiervoor, hebben ook gevolgen voor onze dienstverlening. In dit bericht lees je hierover.
10 augustus 2020 - bijgewerkt op: 15 september 2020

Ben je benieuwd naar onze actuele maatregelen tijdens het coronavirus? Kijk dan op deze pagina.

Deze contactmomenten gaan gewoon door

Een deel van onze dienstverlening gaat gewoon door. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat zwangeren en jonge kinderen de vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma krijgen.

 • Kinkhoestvaccinatie: vrouwen die 22 weken of langer zwanger zijn kunnen de vaccinatie tegen kinkhoest halen tijdens een inloopspreekuur op een van onze CJG-locaties. Kom niet als je klachten hebt: dus neusverkoudheid (niezen of loopneus), hoesten, keelpijn of koorts boven de 38°C. Hetzelfde geldt als een van jouw gezinsleden koorts heeft. Wacht tot de klachten over zijn.
 • Neonatale screening: bij pasgeboren baby’s nemen we de hielprik af. Vanaf 4 mei zijn wij ook weer gestart met de gehoortest. We bellen je om een afspraak te maken (in Rotterdam wordt dit gedaan door de verloskundige).
 • Geboorteconsult: heb je net een baby gekregen, dan bellen we je. Kan het geboorteconsult telefonisch? Dan doen we dat. Als het nodig is, kunnen we een afspraak maken om bij je op bezoek te gaan.

Deze contactmomenten  gaan door op locatie:

Van tevoren (beeld) bellen we je, waarbij er zoveel mogelijk besproken wordt, waaronder jouw vragen, zorgen en thuissituatie. Door het voorbespreken kan het bezoek aan het CJG korter:

 • 3 weken: gezondheidsonderzoek op de CJG-locatie.
 • 3 maanden: gezondheidsonderzoek en 2 prikken, op de CJG-locatie.
 • 5 maanden: gezondheidsonderzoek en 2 prikken, op de CJG-locatie.
 • 11 maanden: 2 prikken, op de CJG-locatie.
 • 14 maanden: gezondheidsonderzoek en 2 prikken, op de CJG-locatie.

Bij deze afspraken kijken we of het nodig is om ze door te laten gaan:

 • 8 weken: de afspraak op het CJG gaat alleen door als er aanleiding voor is na het bellen of als jouw kind de extra prik nodig heeft.
 • Extra contactmoment: afhankelijk van de reden waarom jouw kind een extra afspraak heeft, gaan wij in gesprek met jou om te kijken of en wanneer de afspraak doorgaat.
 • 4 jaar: deze afspraak wordt, indien mogelijk, uitgesteld tot 4,6 jaar.

Alle andere afspraken doen wij via (beeld)bellen. In overleg met jou wordt besproken óf en wanneer een bezoek aan het CJG nodig is. In uitzonderlijke gevallen zal onze professional op huisbezoek komen.

Gehoortest bij pasgeborenen

De gehoortest bij pasgeboren baby’s, de neonatale gehoorscreening, voeren wij sinds 4 mei weer uit. Omdat het gehoor belangrijk is voor de taal- en spraakontwikkeling van een baby. Ouders met kinderen die geen gehoortest hebben gehad, hebben een uitnodiging ontvangen om de gehoortest alsnog te doen.

Geen inloopspreekuren en themabijeenkomsten

Voorlopig gaan de inloopspreekuren en themabijeenkomsten op onze CJG-locaties niet door. Er zijn wel inloopspreekuren waar zwangeren de prik tegen kinkhoest kunnen halen. Wil je je kind graag meten en wegen? Maak dan een afspraak via ons contactcentrum. Je kan hier ook terecht voor al je vragen over opvoeden, opgroeien, verzorging en gezondheid. Bekijk ook de meestgestelde vragen van ouders over onze aangepaste dienstregeling.

Vaccinatiedagen gaan niet door

Onze vaccinatiedagen gaan voorlopig niet door. Momenteel onderzoeken we hoe we de DTP- en BMR-vaccinatie en HPV-vaccinatie alsnog kunnen geven aan de duizenden kinderen en jongeren die deze niet hebben kunnen halen. Jongeren van 14 jaar worden op dit moment uitgenodigd om de prik tegen meningokokken type A, C, W en Y te halen. Zij ontvangen hiervoor een nieuwe uitnodiging om deze op een van onze CJG-locaties te halen.

Ben je benieuwd naar onze actuele maatregelen tijdens het coronavirus? Kijk dan op deze pagina.

Meer informatie

Het RIVM heeft een webpagina over het coronavirus (COVID-19) en houdt deze steeds actueel. Voor meer informatie over het virus verwijzen wij daarom daarnaartoe. Je kan ook bellen met het landelijk telefoonnummer van het RIVM via 0800 – 1351. Heb je vragen of twijfels over het wel of niet komen naar de afspraak met een van onze professionals? Neem contact met ons op.

Meer weten over opvoeden, opgroeien en gezondheid tijdens de coronacrisis? Kijk dan op onze themapagina coronavirus.