Ga naar inhoud

Een afspraak? Kom met (1 kind en) 1 volwassene! Vergeet ook je mondkapje niet. Lees alles over onze aangepaste dienstverlening door het coronavirus.

Lees meer Afbeelding sluiten

Als thuiszitten niet meezit

03 april 2020 - bijgewerkt op: 13 september 2021

Door de maatregelen rond de coronacrisis zit je ineens veel meer met je gezin thuis. Je hebt meer tijd voor elkaar en dat kan mooie momenten opleveren. Maar niet elke dag is even leuk. ‘Als jij een paar online vergaderingen achter elkaar hebt, en je kind is thuis, dan is het logisch dat je kind aandacht komt vragen en opstandig wordt. Er zullen dagen zijn dat je puber niet vooruit te branden is, of dat je kind last heeft van angstige gevoelens. Als je je voorbereidt op mindere dagen, kun je er direct al beter mee omgaan’, weet pedagoog Shirley de Macker.

Postnataledepressiepndmoederverdrietigbaby MR
Als thuiszitten niet meezit

‘Er het beste van maken betekent niet dat alles goed moet gaan. Het gaat vast een keer mis en dat is helemaal niet erg’, vindt Shirley. ‘Sterker nog: als alles in de soep loopt, is dat een kans om te ontdekken wat voortaan beter kan’, legt ze uit. ‘Wees voorbereid op minder leuke dagen, zodat je er snel op kunt inspelen. Ga als alles weer rustig is in gesprek: wat gebeurde er voordat de situatie vervelend werd? Achterhaal samen waardoor jullie je onprettig gingen voelen en bedenk met elkaar hoe dat ook anders kan. En probeer de dag positief af te sluiten door de leuke dingen te benoemen. Zo ga je met een goed gevoel richting de volgende dag.’

Zo help je elkaar

‘Mindere dagen horen erbij, maar je wilt natuurlijk dat iedereen zich zo fijn mogelijk voelt. Daar kun je samen werk van maken’, vertelt Shirley. ‘Kinderen vinden het fijn om complimenten en beloningen te krijgen. En jij vindt het fijn als ze bijvoorbeeld hun huiswerk maken, klusjes doen en in beweging blijven.

Door leuke ervaringen te creëren, kun je de mindere dagen beter hebben.

Een leuke manier om elkaar blij te maken, is een systeem waarbij jullie samen taken en beloningen bedenken. Als de kinderen bijvoorbeeld heel de dag lief zijn voor elkaar, levert dat extra schermtijd op. En als het konijnenhok schoon is, ga jij een poosje met ze voetballen in de tuin. Door leuke ervaringen te creëren, kun je de mindere dagen beter hebben.’

Meer tips of informatie?

Kijk op onze themapagina coronavirus of neem contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee, ook in deze tijd!

Deel deze pagina met anderen via:

Je hebt de link zojuist gekopieërd.