Ga naar inhoud

Coronaproof vaccinatiedagen voor jongeren

29 april 2021 - bijgewerkt op: 03 juni 2021

In mei en juni 2021 organiseren wij speciale coronaproof vaccinatiedagen, om jongeren te vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV) en de meningokokkenziekte (MenACWY). De 12.842 jongeren die hiervoor worden uitgenodigd, krijgen allemaal een brief met daarin in een datum, tijd, locatie én uitleg.

EPZG Persbericht HPV Men ACW www 600x400px 2

De prikken van het Rijksvaccinatieprogramma zijn onverminderd belangrijk, ook nu we al ruim een jaar te maken hebben met het coronavirus. Ze beschermen kinderen tegen ernstige infectieziekten en zorgen voor groepsimmuniteit. Speciaal voor de vaccinaties tegen het humaan papillomavirus (HPV) en de meningokokkenziekte (MenACWY) organiseren wij nu negen vaccinatiedagen met extra maatregelen tegen het coronavirus.

Let op: wij geven geen vaccinaties tegen het coronavirus. Voor informatie hierover kun je terecht bij GGD Rotterdam-Rijnmond.

Een coronaproof vaccinatiedag?

Volgens de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) mogen wij onder voorwaarden vaccinatiedagen organiseren. Tijdens deze vaccinatiedagen houden we ons aan de coronamaatregelen, zoals: jongeren krijgen een vast tijdstip waarop ze de prik kunnen halen, iedereen met coronagerelateerde klachten blijft thuis, we vragen alle bezoekers een gezondheidscheck te doorlopen, en we werken met looproutes. Wie niet kan komen, krijgt aan het einde van dit jaar een nieuwe uitnodiging. Meer weten over hoe wij deze dagen op een veilige manier organiseren? Je leest het in de veelgestelde vragen op onze website eenprikzogepiept.nl.

Vaccinatie tegen baarmoederhalskanker

De HPV-vaccinatie bestaat uit twee prikken (voor meisjes van 15 jaar en ouder drie) en beschermt tegen het humaan papillomavirus, het virus dat onder meer baarmoederhalskanker kan veroorzaken. De meisjes die zijn geboren in 2007 of 2008 en nog niet alle prikken hebben gehad, krijgen de uitnodiging voor hun eerste of tweede prik een dezer dagen. Meisjes uit 2004 en 2005 die nog niet zijn gevaccineerd tegen HPV krijgen opnieuw een uitnodiging; als ze willen, kunnen ze de prikken alsnog halen. Voor een zo goed mogelijke bescherming is het belangrijk dat de meisjes alle prikken halen.

Vaccinatie tegen meningokokkenziekte

Meningokokkenziekte kan leiden tot bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking, en mensen kunnen er zelfs aan doodgaan. Daarom is de vaccinatie tegen meningokokkenziekte typen A, C, W en Y (MenACWY) opgenomen in het Rijkvaccinatieprogramma. Sinds 2020 niet alleen voor jonge kinderen, maar ook voor 14-jarigen. Voor onze vaccinatiedagen nodigen wij de jongeren uit de regio Rotterdam-Rijnmond die zijn geboren in 2007 uit. Daarnaast krijgen de jongeren uit 2006, die deze vaccinatie nog niet hebben gehaald, opnieuw een uitnodiging. Net als de jongeren die zijn geboren tussen 2001 en 2005 die hierover zelf contact met ons opnamen.

Een prik? Zo gepiept!

Wil je meer weten over vaccineren, het Rijksvaccinatieprogramma en de twaalf infectieziekten waartegen wordt gevaccineerd? De website eenprikzogepiept.nl staat boordevol betrouwbare informatie. Op eenprikzogepiept.nl/contact zie je op welke manieren je ons kunt bereiken. De professionals van het contactcentrum staan je graag te woord en kunnen je voor een persoonlijk gesprek verwijzen naar een jeugdarts of jeugdverpleegkundige bij jou in de buurt.