Ga naar inhoud

Een afspraak? Kom met (1 kind en) 1 volwassene! Vergeet ook je mondkapje niet. Lees alles over onze aangepaste dienstverlening door het coronavirus.

Lees meer Afbeelding sluiten

Favoriete voorleesboeken van professionals

25 januari 2017 - bijgewerkt op: 27 oktober 2020

Voorlezen is een feestje! Voor je kind én jezelf. De Nationale Voorleesdagen zijn weer begonnen. ‘De kleine walvis’ is door bibliotheken verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2017. Wij stelden dezelfde vraag aan onze professionals; wat is jouw favoriete voorleesboek?

Image 2017 01 25

Dat voorlezen goed is voor de ontwikkeling van je kind is niks nieuws. Ook onze verpleegkundigen, jeugdartsen en andere professionals lezen dagelijks aan hun kinderen voor. Maggie Ciezka, jeugdverpleegkundige bij het CJG, adviseert Blauwtje en geeltje. ‘’Wereldboek!’’ Dit boek is geschikt voor (oudere) kleuters.

Afbeeldingsresultaat voor blauwtje en geeltje


De zoon van Phaedra Minor was vroeger gek op de Vijf brandweermannetjes (vanaf ca. 3,5 jaar) van de reeks gouden boekjes. Ook Hoor Je Dat? (vanaf ca. 3 jaar) was favoriet. ‘’Spannende verhaaltjes, niet te lang, leuke plaatjes en leuk voor te lezen.’’ Zelf was ze (maar is stiekem nog steeds) fan van Fokke op Sokken: de Nederlandse versie van Dr. Seuss Fox in Socks. Orthopedagoog Marieke van Werkhoven kan zich daar goed in vinden: ‘’Bij mij thuis zijn de Dr. Seuss boeken echt favoriet! Ik heb zelf nog de oude versies uit mijn eigen jeugd, maar laatst ook de nieuwe gekocht.’’ Deze boeken zijn er voor kinderen in verschillende leeftijdscategorieën.

Jeugdverpleegkundige Patricia Maatman vindt het moeilijk. Op dit moment is Schatje en Scheetje (vanaf ca. 4 jaar) haar favoriete boek. Maar ook Suzie Ruzie en de stinkvinger (vanaf ca. 3 jaar) en De gele ballon (vanaf circa. 4 jaar) staan hoog op haar lijstje. Jeugdartsen Anne Grashoff en Lonneke van der Voort kiezen voor Over de kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft. Anne: ‘’Mijn nichtje van vier ligt iedere keer weer in een deuk om alle verschillende beestenpoepjes (en ik ook).’’

Pedagoog Felicia Ooms begon met voorspelbare en herkenbare boekjes als Waar is Dribbel (vanaf ca. 2 jaar) en is nu bezig met Harry Potter. Met stip bovenaan stonden vroeger de boeken van Harry Potter ook bij Carla Groenendijk haar zoon en dochter. ‘’Wanneer zij in slaap waren gevallen ging ik zelf verder met lezen omdat ik de boeken ook geweldig vond.’’ Vanaf welke leeftijd je de boeken van Harry Potter voor kan lezen is afhankelijk van je kind. Pedagoog Suzan van der Linde: ‘’Een favoriet voorleesboek is de Gruffalo. Die lees ik met veel plezier voor aan mijn nichtje van 2 jaar. Zij is nu ook fan!’’

De klassieker Pluk van de Petteflet (vanaf ca. 4 jaar) is favoriet van Gabrielle Kluwen: ‘’Geweldige verhaaltjes over een klein jongetje dat grote avonturen beleeft samen met de stampertjes. Ook hele leuke illustraties. Elke dag bleef het niet bij één verhaal.’’ De dochters van jeugdverpleegkundige Brenda Knol zijn gek op Klap eens in je handjes (vanaf ca. 2 jaar): ‘’Een boek met grappige verhaaltjes in rijm van maximaal 1 pagina. Het Stoute Dingen-Boek vinden ze ook altijd erg leuk.’’ Geschikt voor peuters en kleuters.

Wat is jouw favoriete voorleesboek en waarom? Vertel het ons op Facebook!

Deel deze pagina met anderen via:

Je hebt de link zojuist gekopieërd.