Ga naar inhoud

Een afspraak? Kom met (1 kind en) 1 volwassene! Vergeet ook je mondkapje niet. Lees alles over onze aangepaste dienstverlening door het coronavirus.

Lees meer Afbeelding sluiten

Gevaarlijke rage: zuigen op wasmiddeltabletten

23 januari 2018 - bijgewerkt op: 13 september 2021

Op sociale media gaan filmpjes rond van tieners die wasmiddeltabletten in hun mond stoppen. Deze nieuwe rage heet de Tide Pod Challenge en is nu vooral gaande in de Verenigde Staten, Canada en Engeland. Wat houdt het in en hoe zorg je dat jouw kind niet meedoet aan deze levensgevaarlijke challenge?

Shutterstock 797555044
Snoepjes

De challenge begon als een grap, omdat de wasmiddeltabletten eruit zien als snoepjes. Tieners stoppen het tablet in hun mond en wachten tot het omhulsel is opgelost, of ze gaan er op kauwen. Dit filmen ze en plaatsen hun filmpje op internet.

De tide pod challenge speelt zich nu vooral af in de Verenigde Staten, Canada en Engeland. Maar omdat tieners de filmpjes online zetten en viraal gaan, kan het zijn dat deze rage snel overwaait naar Nederland.

Het gevaar van de challenge

‘De wasmiddeltabletten zijn giftig. Je kunt ervan gaan overgeven, ademhalingsproblemen krijgen en in het ergste geval kun je er zelfs aan overlijden.

De wasmiddeltabletten zijn gevuld met zeer geconcentreerd wasmiddel dat is bedoeld voor het reinigen van kleding en is niet gemaakt om op te eten. Er staat niet voor niets op de verpakking dat de capsules ver buiten het bereik van kinderen moet worden bewaard’, zegt stafverpleegkundige Helma Zunderman.

Wat kun je doen?

Het is belangrijk dat je je kind inlicht over de gevaren en gevolgen van deze challenge, voordat hij de filmpjes te zien krijgt. Hoe pak je dat aan? Orthopedagoog Marieke van Werkhoven geeft tips voor een goed gesprek:

  • Begin niet meteen met een waarschuwing. Ga het gesprek aan en vraag wat je kind er al over weet.
  • Vraag wat je kind er zelf van vindt. Dit helpt je kind om een mening te vormen over het onderwerp en er niet zonder na te denken aan mee te doen.
  • Toon interesse in het online gedrag van je kind. Kijk bijvoorbeeld eens samen naar dingen die hij leuk vindt. Dit maakt gesprekken over online gedrag en trends in de toekomst ook makkelijker.
Vragen?

Heb je vragen of maak je je zorgen over je kind? Neem dan contact op met jouw CJG-locatie. We denken graag met je mee!

Deel deze pagina met anderen via:

Je hebt de link zojuist gekopieërd.