Ga naar inhoud

Hulp tegen vrouwenbesnijdenis in Rotterdam met sleutelpersonen

05 februari 2020 - bijgewerkt op: 03 november 2020

In een aantal landen op de wereld is het gebruikelijk om meisjes te besnijden. Bij deze ingreep worden de uitwendige geslachtsorganen verminkt, om zo te voldoen aan diepgewortelde tradities. Want, zo wordt gedacht: een besneden vrouw heeft een toekomst. Erg veel pijn bij het plassen, bij het menstrueren en vrijen is het gevolg. Vrouwenbesnijdenis is in veel landen bij wet verboden. Maar wat als je al besneden bent? Of als je familie wil dat je wordt besneden? Dan bieden speciale sleutelpersonen bij het Centrum voor Jeugd en Gezin hulp.

Vgv sleutelpersonen 2

In Nederland wonen ongeveer 38.000 meisjes en vrouwen uit risicogebieden. Vaak bezwijken ouders van meisjes onder de druk van familie en kennissen uit het land van herkomst, en besluiten ze de ingreep te laten uitvoeren. Het hoort erbij is de gedachte, ook al ondervinden vrouwen erg veel last van de gevolgen. Ze beseffen vaak niet dat hun buik-, psychische en andere klachten komen door de besnijdenis.

Door de voorlichting worden vrouwen bewust van wat er aan de hand is, herkennen ze de klachten en krijgen ze hulp om te zien hoe het anders kan
Sleutelpersonen

Om het onderwerp bespreekbaar te maken, zorg te bieden en toekomstige besnijdenissen te voorkomen, zijn er speciale sleutelpersonen. Deze vrijwilligers zetten zich binnen het project Vrouwelijke Genitale Verminking vanuit het CJG in om de ruim 6000 Rotterdamse meisjes en vrouwen uit risicolanden te helpen. Er met elkaar over praten is enorm belangrijk en de sleutelpersonen hebben hier veel ervaring mee. Door de voorlichting worden vrouwen bewust van wat er aan de hand is, herkennen ze de klachten en krijgen ze hulp om te zien hoe het eventueel anders kan. Hoe je toch kunt genieten van seksualiteit bijvoorbeeld. Of hoe om te gaan met druk van familie. Door dit besef en het delen van ervaringen, hopen we te voorkomen dat meer vrouwen en meisjes dit moeten doormaken. Uit onderzoek blijkt dat er in de komende 20 jaar nog 4200 meisjes in Nederland risico lopen op besnijdenis.

Zij heeft besloten niet meer met haar dochter naar Somalië te gaan, om besnijdenis daar te voorkomen
Verhalen uit de praktijk

Sahra, Teklit en Shadia zijn drie van de sleutelpersonen in Rotterdam. Zij zien hoe de gesprekken vrouwen helpen, en soms ook hun man en dochters. Zo is Shadia in contact met een vrouw die sinds de gesprekken langzaam uit haar schulp kruipt. Zij heeft besloten niet meer met haar dochter naar Somalië te gaan, om besnijdenis daar te voorkomen. Sahra hielp een vrouw het gesprek met haar man aan te gaan voor meer onderling begrip. Ook hij wilde informatie over het onderwerp en kwam naar een bijeenkomst. Allemaal goede ontwikkelingen, maar er is nog veel werk te doen. Zo ziet Teklit dat veel nieuwkomers uit Eritrea toch besneden zijn, ondanks dat daar aandacht is voor het voorkomen van besnijdenis. Nu de vrouwen hier zijn, realiseren ze zich vaak dat het onder dwang was van familie.

Veilig praten

Vrouwenbesnijdenis is een gevoelig onderwerp en je wilt je verhaal kwijt bij iemand die je kunt vertrouwen. De sleutelpersonen van het CJG begrijpen de situatie, snappen de verschillende moeilijkheden en denken mee. Meer weten of verder praten? Neem dan contactmet ons op. Onze professionals staan voor je klaar.