Ga naar inhoud

In Jong010: Ik ben vaak alleen thuis en voel me dan eenzaam...

13 december 2018 - bijgewerkt op: 03 november 2020

Linda van het Centrum voor Jeugd en Gezin reageert iedere maand in Jong010 op een vraag of probleem van een leerling of klas. Ze beantwoordt deze maand de vraag van Alex (10).

Ik ben heel vaak alleen thuis. Ik voel me dan eenzaam en niet fijn. Wat kan ik doen?

CJG Karakter Jong010 web

Hallo Alex,

De meeste kinderen lijkt het leuk om een keer alleen thuis te zijn. Ze zouden bijvoorbeeld lekker een avond op de bank willen hangen. Of een keer langer televisie willen kijken dan mag. Als je eenmaal alleen thuis bent, kan het lastig zijn om te bedenken wat je kunt doen. Je kunt je dan eenzaam voelen of gaan vervelen.

Praat erover

Je vader, moeder of verzorger vindt jou misschien oud genoeg om alleen thuis te kunnen zijn. Jij voelt je er niet prettig bij. Heb je dat weleens met je vader, moeder of verzorger besproken? Weet iemand dat jij het niet fijn vindt om alleen te zijn? Als je erover praat, kun je misschien een oplossing bedenken zodat je niet alleen thuis hoeft te zijn. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat er iemand bij jou langskomt of dat jij naar iemand toegaat.

Lijstje met activiteiten

Het kan helpen om te bedenken wat je kunt doen als je alleen bent. Maak een lijstje met activiteiten die je leuk vindt en alleen kunt doen. Schrijf bijvoorbeeld films op die je wilt zien. Of zoek een nieuw boek uit als je van lezen houdt. Je voelt je misschien minder eenzaam als je je niet verveelt.

Vaste momenten iets doen

Het kan ook helpen om op vaste momenten in de week iets te doen. Is er een vriend of vriendin weleens alleen thuis? Misschien kunnen jullie een vaste dag in de week met elkaar afspreken. Je kunt ook met je ouders kijken wat er te doen is bij jou in de buurt. Na schooltijd worden er vaak activiteiten georganiseerd in speeltuinen of buurthuizen. Misschien vind je het leuk om naar één van die activiteiten te gaan.

Groetjes,

Linda