Ga naar inhoud

In 6 stappen je haren luisvrij

04 maart 2020 - bijgewerkt op: 23 februari 2021

Luizen zijn een hardnekkig probleem. Ze zijn niet uit te roeien, want hoofdluizen planten zich razendsnel voort. Je kunt ze bestrijden door het haar van je kind 2 weken lang iedere dag goed door te kammen met een fijntandige kam. Na 10 dagen komt het eitje van een hoofdluis uit. De hoofdluizen zelf blijven in de luizenkam achter, maar de eitjes niet. Om alle hoofdluizen te verwijderen, is het belangrijk om 2 weken lang iedere dag te kammen.

Hoofdluis

Zo kam je hoofdluis uit het haar

Stap 1

Maak het haar nat en doe er eventueel crèmespoeling in, want dat maakt het kammen makkelijker. Borstel eerst de klitten eruit met een gewone kam of borstel.

Stap 2

Laat je kind voorover buigen. Je kunt het boven de wasbak doen of een wit stuk papier. Leg ook een stuk keukenpapier of zakdoeken klaar.

Stap 3

Kam het haar met een luizenkam van achter naar voren. Begin dicht bij de hoofdhuid, want daar zitten de hoofdluizen. Zorg dat je geen pluk overslaat. Veeg de kam regelmatig af aan het stuk papier dat je klaar hebt gelegd en gooi deze weg na afloop.

Stap 4

Met je nagels kun je neten verwijderen. Ze laten makkelijker los als je ze dept met een doekje waar azijn op zit.

Stap 5

Spoel het haar met de crèmespoeling uit.

Stap 6

Maak de kam goed schoon met water en zeep.

Bernice: 'Je kunt naast kammen bij de drogist ook chemische middeltjes halen. Maar let op: ben je zwanger of geef je borstvoeding? Gebruik dan geen luizenshampoos. Daarin zitten chemische middelen die schadelijk zijn voor je (ongeboren) baby. Wil je dit toch gebruiken? Leg het eerst even voor aan je huisarts.'

Meer over hoofdluis en alle feiten en fabels op een rij

Wil je graag persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee!

Ook interessant

Pesten en gepest worden: hoe ga je ermee om?
Is je puber vaak moe? Let hier dan eens op
Oefeningen thuis met Van Wiechen filmpjes
Meer berichten