Ga naar inhoud

Een afspraak? Kom met (1 kind en) 1 volwassene! Vergeet ook je mondkapje niet. Lees alles over onze aangepaste dienstverlening door het coronavirus.

Lees meer Afbeelding sluiten

In Jong010: buitengesloten

23 februari 2018 - bijgewerkt op: 07 oktober 2020

Linda van het Centrum voor Jeugd en Gezin reageert iedere maand in Jong010 op een vraag of probleem van een leerling of klas. Deze maand beantwoordt ze de vraag van Isabella (11).

‘Ik slaap op de eerste verdieping in ons huis. Ik word soms wakker ’s nachts. Ik denk dan dat ik beneden voetstappen hoor. Ik ben dan bang en kan niet meer slapen. Wat kan ik doen als ik bang ben in het donker in de nacht?’

CJG Karakter Jong010 web
Wat vervelend voor je dat je je soms buitengesloten voelt. Op welke momenten voel je je niet buitengesloten? Met wie speel je dan? En wat doe je dan? Het is handig om te weten wanneer je je fijn voelt en hoe dat komt. Je weet dan wat je kunt doen om jezelf op te vrolijken als je je niet fijn voelt.
Klasgenoten waarmee je het leuk hebt
Je voelt je waarschijnlijk minder fijn als je in de klas kijkt naar de kinderen die je buitensluiten. Je kunt daarom beter niet op hen letten. Probeer juist meer met de kinderen om te gaan waarbij jij je fijn voelt. Met wie heb je weleens een gesprek gehad in de klas, een opdracht gemaakt of samen gespeeld? Is er een klasgenoot waar je het leuk mee hebt? Vraag hem of haar met je te spelen als je je buitengesloten voelt.
Praat erover
Heb je aan je ouders of verzorgers verteld dat je je soms buitengesloten voelt? Veel kinderen durven niet alles thuis te vertellen. De meeste ouders en verzorgers willen hun kind juist graag helpen. Dat kan alleen als kinderen vertellen hoe ze zich voelen. Het is daarom belangrijk om te praten over hoe je je voelt. Je kunt dan samen kijken wat er kan veranderen zodat jij je niet meer buitengesloten voelt.
Training volgen
Sommige kinderen volgen een training waar ze leren om gemakkelijker vrienden te maken of zich zelfverzekerder te voelen. Misschien is dat wel iets voor jou. De jeugdverpleegkundige op school kan je van alles vertellen over zo’n training. Je kunt ook altijd bij de jeugdverpleegkundige van jouw school terecht als je wilt praten. Groetjes, Linda