Ga naar inhoud

Een afspraak? Kom met (1 kind en) 1 volwassene! Vergeet ook je mondkapje niet. Lees alles over onze aangepaste dienstverlening door het coronavirus.

Lees meer Afbeelding sluiten

In Jong010: Hoe kun je het beste omgaan met gescheiden ouders?

24 mei 2018 - bijgewerkt op: 03 november 2020

Linda van het Centrum voor Jeugd en Gezin reageert iedere maand in Jong010 op een vraag of probleem van een leerling of klas. Ze beantwoordt deze maand de vraag van Katja.

Katja: ‘Hoe kun je het beste omgaan met gescheiden ouders? Ik mis mijn vader als ik bij mijn moeder ben. En ik mis mijn moeder als ik bij mijn vader ben. Ik vind dat lastig.’

CJG Karakter Jong010 web

Hallo Katja,

Als je ouders gaan scheiden, kunnen veel dingen lastig zijn. Je mist misschien je ene ouder als je bij de ander bent. Je voelt je misschien verdrietig, boos, bang of alles door elkaar. Dat is vervelend, maar wel logisch want er verandert veel.

Vertel eerlijk wat jij wilt

Totdat je 12 jaar bent, beslissen je ouders samen waar je gaat wonen en wanneer je bij welke ouder bent. Daar worden afspraken over gemaakt. Het is belangrijk dat jij vertelt wat je wilt. Probeer eerlijk te zijn over de dingen waar jij last van hebt en die jij fijn vindt.

Lijstje met mensen

Je weet soms misschien niet wat je moet doen of zeggen. Er zitten dan te veel gedachten in je hoofd. Je kunt je gedachten uit je hoofd krijgen door ze op te schrijven. Schrijf bijvoorbeeld op hoe je je voelt. Maak een lijstje met mensen die je vertrouwt. Bijvoorbeeld je ouders, je broer, je zus, je tante, je oom, je opa, je oma, je juf of je meester. Praat met iemand van je lijstje over de dingen die je hebt opgeschreven.

Kinderen met gescheiden ouders

Eén op de 5 kinderen in een klas heeft gescheiden ouders. Het kan fijn zijn om te praten met kinderen die ook gescheiden ouders hebben. Zij hebben misschien tips voor je. Villa Pinedo is een website speciaal voor kinderen met gescheiden ouders. Kijk eens op www.villapinedo.nl

Hulp van de jeugdverpleegkundige

Vind je het fijn om met iemand te praten buiten je familie en vrienden om? Dan kun je altijd bij de jeugdverpleegkundige van jouw school terecht. Vraag ernaar bij je juf of meester of kijk op de website van jouw school hoe je de jeugdverpleegkundige kunt bereiken.

Groetjes,

Linda

Deel deze pagina met anderen via:

Je hebt de link zojuist gekopieërd.