Ga naar inhoud

Een afspraak? Kom met (1 kind en) 1 volwassene! Vergeet ook je mondkapje niet. Lees alles over onze aangepaste dienstverlening door het coronavirus.

Lees meer Afbeelding sluiten

In Jong010: Hoe ga je om met het overlijden van een familielid

19 april 2018 - bijgewerkt op: 07 oktober 2020

Linda van het Centrum voor Jeugd en Gezin reageert iedere maand in Jong010 op een vraag of probleem van een leerling of klas. Ze beantwoordt deze maand de vraag van Inssaf.

Inssaf: ‘Hoe kun je het best omgaan met het overlijden van een familielid? Iemand uit mijn familie is overleden. Ik wilde eigenlijk nog iets tegen die persoon vertellen en iets vragen, maar dat kan nu niet meer. Wat kan ik doen?’

CJG Karakter Jong010 web
Ik wens je veel sterkte met het verlies van je familielid. Het overlijden van iemand is een verdrietige gebeurtenis. Iedereen gaat daar anders mee om. Soms is het fijn om even alleen te zijn met je verdriet en gedachten.
Praat over je gevoel
Het is belangrijk om er af en toe met iemand over te praten wanneer jij je daar prettig bij voelt. Je kunt er bijvoorbeeld over praten met iemand uit je familie, een juf of meester of een vriend of vriendin. Je kunt praten over je herinneringen aan de overleden persoon. Het delen van je gevoel kan helpen. Misschien vind je het lastig om erover te praten. Praten gaat soms makkelijker tijdens een wandeling in het park, bos of over het strand.
Schrijf een brief
Je schrijft dat je graag nog iets tegen die persoon wil vertellen en iets had willen vragen. Je kunt opschrijven wat je nog had willen vragen en vertellen. Het zit dan niet meer in je hoofd. De brief die je hebt geschreven, kun je op verschillende manieren symbolisch aan de overledene geven. Je kunt de brief bijvoorbeeld bij het graf leggen of begraven op een dierbare plek. Je kunt ook een gedenkkistje maken en de brief daarin bewaren.
Hulp van de jeugdverpleegkundige
Vind je het fijn om er met iemand over te praten buiten je familie en vrienden om? Dan kun je altijd bij de jeugdverpleegkundige van jouw school terecht. Vraag ernaar bij je juf of meester of kijk op de website van jou school hoe je de jeugdverpleegkundige kunt bereiken.

Deel deze pagina met anderen via:

Je hebt de link zojuist gekopieërd.