Ga naar inhoud

In Jong010: ‘Ik ben de kleinste jongen in mijn klas. Groei ik nog?’

25 september 2020 - bijgewerkt op: 29 september 2020

Marieke van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) reageert iedere maand in Jong010 op een vraag of probleem van een leerling of klas. Ze beantwoordt deze maand de vraag van Tim (10): Tim: ‘Ik ben de kleinste jongen in mijn klas. Groei ik nog?’

CJG Karakter Jong010 web

Hoi Tim,

Je hoeft niet bang te zijn dat je niet langer wordt. Het lijkt misschien alsof je niet meer groeit, maar je groeit nog wel. Je groeit alleen niet meer zo snel. Je groeit ongeveer 6 centimeter per jaar. Je gaat in de puberteit snel groeien. Je groeit dan ongeveer 10 centimeter per jaar. Je noemt dat een groeispurt.

Een groeispurt

Meisjes krijgen een groeispurt als ze tussen de 10 en 14 jaar oud zijn. Meisjes groeien dan gemiddeld 23 centimeter. Jongens krijgen een groeispurt als ze tussen de 13 en 16 jaar oud zijn. Jongens groeien tijdens hun groeispurt gemiddeld 32 centimeter. Niet iedereen wordt uiteindelijk even lang. De lengte van je ouders bepaalt hoe lang jij wordt. Als je ouders niet zo lang zijn, word jij waarschijnlijk ook niet heel lang.

Voorspellen hoe lang je wordt

Je kunt aan de jeugdverpleegkundige bij jou op school vragen hoe lang jij ongeveer zult worden. De jeugdverpleegkundige meet en weegt je dan en kijkt hoe lang je ouders zijn. De jeugdverpleegkundige kan dan voorspellen hoe lang je ongeveer wordt.

Groetjes,

Marieke