Ga naar inhoud

Een afspraak? Kom met (1 kind en) 1 volwassene! Vergeet ook je mondkapje niet. Lees alles over onze aangepaste dienstverlening door het coronavirus.

Lees meer Afbeelding sluiten

In Jong010: Ik heb geen vrienden bij mij in de wijk. Hoe vind ik die?

21 maart 2019 - bijgewerkt op: 07 oktober 2020

Linda van het Centrum voor Jeugd en Gezin reageert iedere maand in Jong010 op een vraag of probleem van een leerling of klas. Ze beantwoordt deze maand de vraag van Jayda (10).

‘Ik heb geen vrienden bij mij in de wijk wonen. Ik verveel me daardoor vaak. Wat kan ik doen om me minder te vervelen? Hoe kan ik een hobby en vrienden vinden?’

CJG Karakter Jong010 web

Hallo Jayda,

Je kunt leren vrienden te maken. Het is meestal het makkelijkst om vrienden te maken op school of in de straat. Die kinderen zie je bijna iedere dag. Je kunt bijvoorbeeld een praatje maken met iemand op school of in de wijk. Je kunt vragen wat hij of zij leuk vindt om te doen. Als jullie hetzelfde leuk vinden, kun je afspreken om een keer samen te spelen. Je leert elkaar dan kennen.

Gratis buurtactiviteiten

In veel wijken worden na schooltijd activiteiten georganiseerd in bijvoorbeeld speeltuinen. Daar is begeleiding van organisaties zoals TOS, Dock en Buurtwerk. De activiteiten zijn meestal gratis. Misschien worden er ook leuke dingen georganiseerd bij jou in de buurt.

Hobby of sport zoeken

Het is goed om een hobby of sport te zoeken waar je één keer per week naartoe gaat. Je kunt bij verschillende verenigingen een gratis proefles nemen om te kijken welke sport of hobby je leuk vindt.

Vrienden leren maken

Durf je andere mensen niet aan te spreken omdat je verlegen of onzeker bent? Er zijn cursussen die je kunnen helpen om vrienden te maken. De jeugdverpleegkundige bij jou op school kan je meer over zulke cursussen vertellen.

Groetjes,

Linda

Linda beantwoordt ingestuurde brieven. Foto: Suzanne Huig

Deel deze pagina met anderen via:

Je hebt de link zojuist gekopieërd.