Ga naar inhoud

Een afspraak? Kom met (1 kind en) 1 volwassene! Vergeet ook je mondkapje niet. Lees alles over onze aangepaste dienstverlening door het coronavirus.

Lees meer Afbeelding sluiten

In Jong010: ‘Ik heb het gevoel dat mijn ouders mijn zusje voortrekken.'

15 december 2021 - bijgewerkt op: 15 december 2021

Marieke van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) reageert iedere maand in Jong010 op een vraag of een probleem van een leerling of klas. Ze beantwoordt deze maand de vraag van Nora (11): ‘Ik heb tijdens een ruzie met mijn zusje altijd het gevoel dat mijn ouders mijn zusje voortrekken. Wat kan ik daaraan doen?’

CJG Karakter Jong010 web

Hoi Nora,

Ieder kind is anders. Ieder kind heeft andere dingen nodig. Ouders behandelen hun kinderen daarom niet altijd helemaal op dezelfde manier. Ze proberen ieder kind te geven wat hij of zij nodig heeft.

Waarom?

Het kan voor jou voelen alsof je zusje wordt voorgetrokken door je ouders. Maar er kan een reden zijn waarom je ouders je zusje anders behandelen dan dat ze jou behandelen. Misschien komen je ouders meer voor je zusje op omdat ze weten dat zij meer hulp nodig heeft. Misschien denken je ouders dat jij sterker bent dan dat je zusje is.

De ervaring van je zusje

Heb je er met je zusje over gepraat? Misschien zijn er ook momenten waarop jij iets mag terwijl je zusje dat niet mag. Misschien mag jij bijvoorbeeld iets omdat je ouder bent of omdat je ergens beter in bent. Je zusje vindt dat misschien niet eerlijk.

Praat erover

Ouders doen hun best om ieder kind het beste te geven. Soms doen ouders iets omdat ze het gewend zijn om te doen. Ze denken dan niet meer zo goed na over wat ze precies doen. Dat kan soms oneerlijk voelen. Het is goed om daarover met je ouders te praten. Je geeft je ouders de kans om iets te veranderen als je er met hen over praat.

Groetjes,

Marieke

Deel deze pagina met anderen via:

Je hebt de link zojuist gekopieërd.