Ga naar inhoud

In Jong010: ‘Ik moet van mijn ouders iedere dag groente eten, terwijl ik groente niet lekker vind. Waarom is dat?’

19 oktober 2020 - bijgewerkt op: 20 oktober 2020

Marieke van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) reageert iedere maand in Jong010 op een vraag of probleem van een leerling of klas. Ze beantwoordt deze maand de vraag van Rafi (8) :‘Ik moet van mijn ouders iedere dag groente eten, terwijl ik groente niet lekker vind. En ik mag maar 1 koekje of snoepje per dag. Waarom is dat?’

CJG Karakter Jong010 web

Hoi Rafi,

Groente is heel gezond. In groentes zitten veel vitamines. Je hebt die vitamines nodig om goed te groeien, na te kunnen denken en fit te blijven. Je ouders willen waarschijnlijk dat je groentes eet omdat je vitamines nodig hebt.

Zoete groentes

Je komt vitamines tekort als je geen groente eet. Het is daarom belangrijk dat je groentes leert eten. Niet alle soorten groentes smaken hetzelfde. Je kunt verschillende groentes proberen te eten om te kijken wat jij lekker vindt. Sommige groentes smaken een beetje zoet. Wortels, bietjes, rode kool en rode en gele paprika smaken bijvoorbeeld zoet. Je vindt zoete groentes misschien wel lekker. Geef het niet op als je een groente eet die je niet lekker vindt. Je moet een nieuwe smaak soms 15 keer proeven voordat je eraan gewend bent.

Snoepjes en koekjes

Het is goed dat je niet te veel koekjes en snoepjes eet. Koekjes en snoepjes zijn niet gezond. In koekjes en snoepjes zitten veel suikers en weinig of geen vitamines. Het is niet goed voor je om te veel suiker te eten. Je kunt te zwaar worden en gaatjes in je tanden krijgen als je te veel suiker eet. Het is niet erg om af en toe een snoepje of koekje te eten.

Groetjes,

Marieke