Ga naar inhoud

Een afspraak? Kom met (1 kind en) 1 volwassene! Vergeet ook je mondkapje niet. Lees alles over onze aangepaste dienstverlening door het coronavirus.

Lees meer Afbeelding sluiten

In Jong010: 'Wat kan ik doen als ik iets niet durf?’

11 november 2021 - bijgewerkt op: 11 november 2021

Marieke van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) reageert iedere maand in Jong010 op een vraag of een probleem van een leerling of klas. Ze beantwoordt deze maand de vraag van Bourak (10): ‘Ik vind sommige dingen spannend. Ik durf soms niet te doen wat al mijn vriendjes wel doen. Mijn vriendjes durven bijvoorbeeld ergens vanaf te springen. En ze durven aan te bellen bij vreemden. Wat kan ik doen als ik iets niet durf?’

CJG Karakter Jong010 web
Hoi Bourak,

Je kunt je heel alleen voelen als je iets niet durft. Je wilt er misschien graag bij horen. Je wilt misschien ook graag leuk gevonden worden door anderen. Je denkt misschien dat anderen je niet leuk meer vinden als je iets niet durft. Het is belangrijk om alleen te doen wat jij zelf wilt.

Waarom durf je iets niet?

Het is goed om te bedenken waarom je iets niet durft te doen. Misschien durf je niet aan te bellen bij vreemden omdat je weet dat dat eigenlijk niet mag. Het is dan heel stoer dat je bij je eigen gevoel blijft en het niet doet. Doe wat jij zelf wilt.

Iets proberen

Het kan ook voorkomen dat je iets niet durft omdat je het nog nooit hebt gedaan. Je bent dan misschien bang dat je het niet kunt. Het is soms goed om iets te proberen. Je hoeft het niet gelijk perfect te doen. Je mag fouten maken. Sommige dingen moet je leren door het vaker te doen. Je gaat het dan steeds minder spannend vinden.

Groetjes,

Marieke

Deel deze pagina met anderen via:

Je hebt de link zojuist gekopieërd.