Ga naar inhoud

Kidsproof kerstdiner: maak het bijzonder

06 december 2019 - bijgewerkt op: 22 oktober 2020

De lichtjes van de kerstboom, lekkere hapjes, lieve mensen en mooie kleren … Kerst is speciaal en fijn. Maar met een kerstdiner van een paar uur maak je zelfs het meest voorbeeldige kind niet blij. Hoe houd je het gezellig en maak je het extra leuk voor kinderen? Dat kan op heel veel manieren. Kies er een paar uit onderstaande lijst en bezorg je kinderen een topkerst.

Kerst kleuren
Helpen in de keuken
Geef de kinderen een eigen schort en koksmuts en laat ze meehelpen in de keuken. Beslag kloppen, deeg kneden, op de knopjes van de keukenmachine drukken, groenten snijden of in pannen roeren: het is allemaal even leuk. Veiligheid staat natuurlijk voorop, dus kies ene activiteit die goed past bij de leeftijd van je kinderen. Wat zijn ze straks trots als ze het resultaat op tafel zien staan! Groot voordeel: omdat ze het zelf gemaakt hebben, eten ze met meer plezier.

‘Mag ik uw jas aannemen, mevrouw?’
Zie je in jouw kinderen uitstekende gastheren of -vrouwen? Zet ze lekker aan het werk en geef ze de tijd van hun leven. Muziek opzetten, gasten ontvangen, drankjes serveren, hapjes rondbrengen: belangrijke taken die ze vast graag uitvoeren. Want wees eerlijk: wie wil er nu niet de baas van het feestje zijn?

Begin op tijd
Als kinderen honger hebben en moe zijn, ervaren ze het kerstdiner eerder als ‘een lange zit’. Begin daarom op tijd en laat ze niet te lang wachten op het eten. De kinderen laten helpen met opdienen, scheelt natuurlijk al veel wachttijd.

Feesttafel
Een middagje over in de kerstvakantie? Bereid dan met je kinderen een feesttafel voor. Laat ze bijvoorbeeld hun eigen placemats maken van een stuk karton dat je uitknipt in de vorm van een ster. Of, nog leuker: koop een goedkoop neutraal servies en laat je kinderen hun gang gaan met de porseleinstift. Het versieren van de tafel gaat tijdens het eten trouwens gewoon door. Gebruik een tafelkleed waar je kinderen op mogen tekenen, leg stiften op tafel en laat ze lekker kleuren. Zo blijven ze lekker bezig tijdens het eten. Even iets anders Van de meeste kinderen kun je niet vragen dat ze het hele diner lang aan tafel blijven. Laat ze daarom tussen de gangen door even spelen, bijvoorbeeld met een cadeautje dat je tussendoor geeft. Zo kunnen ze even hun energie kwijt terwijl de volwassenen ongestoord verder kletsen.

Swingend van tafel
Zijn jullie uitgegeten? Zet dan de muziek lekker hard zodat de kinderen alle opgekropte energie er even flink uit kunnen gooien. Dat is voor jezelf ook fijn: borden afruimen is een stuk leuker als je tegelijkertijd kan dansen en zingen. En kijk opa eens gek doen! Maak lekker veel foto’s: dit is een moment om te herinneren.