Ga naar inhoud

Een afspraak? Kom met (1 kind en) 1 volwassene! Vergeet ook je mondkapje niet. Lees alles over onze aangepaste dienstverlening door het coronavirus.

Lees meer Afbeelding sluiten

Kinderartsen waarschuwen voor gevaar knoopcelbatterij

11 januari 2018 - bijgewerkt op: 23 februari 2021

Het inslikken van een knoopcelbatterij kan heftige en zelfs dodelijke gevolgen hebben. In een week tijd zijn er hierdoor al 3 kinderen in het ziekenhuis beland in Rotterdam. Waar moet je op letten en wat moet je doen als je kind zo'n batterij inslikt?

Kindladezoekennieuwsgieriggevaarlijk ORIGINAL
Bijtend zuur

De knoopcelbatterij is plat en rond. Deze zitten vaak in afstandsbedieningen of speelgoed. Ze lekken een bijtend zuur. Sinds 2008 zijn er in Nederland al minstens 16 kinderen ernstig gehandicapt geraakt door het inslikken van zo'n batterij en 2 daarvan zijn erdoor overleden.

Waar moet je op letten?

Het gaat vooral om kinderen tussen de 1 en 2 jaar. Jeugdarts Lonneke van der Voort: ‘Kinderen spelen steeds vaker met spullen die niet als speelgoed zijn bedoeld. Bijvoorbeeld fototoestellen en rekenmachines hebben geen kindveilige sluiting, waardoor de batterijen er makkelijk uitvallen. Ook steeds meer kinderspeelgoed wordt met deze batterij uitgerust. Houd apparatuur met daarin knoopcelbatterijen dus uit de buurt van kinderen. Let er daarnaast op dat je nieuwe batterijen op een veilig plek in huis bewaart. Ergens waar je kind niet bij kan komen. Want nieuwe, volle batterijen zijn het gevaarlijkst.’

Als de batterij blijft hangen in de slokdarm, kan er in een uur tijd al een gat in de slokdarm branden.
Wat moet je doen?

Volgens de Nederlandse vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) realiseren ouders en hulpverleners zich vaak niet hoeveel gevaar het kind loopt na het inslikken van een knoopcelbatterij. ‘Maar als de batterij blijft hangen in de slokdarm, kan er in een uur tijd al een gat in de slokdarm branden. Je kind moet dus direct naar het ziekenhuis na het inslikken. Om ernstige schade te voorkomen moet de ingreep binnen een uur plaatsvinden’, waarschuwt Lonneke.