Knuffelen voor een sterke band | Centrum voor jeugd en gezin Ga naar inhoud

Knuffelen voor een sterke band

Knuffelen is dus niet alleen fijn, maar ook nog eens gezond.
18 juni 2019 - bijgewerkt op: 16 september 2020
https://youtu.be/ABPhHvrg_oY?list=PL59jFSDeoRYYcQfURy0LcOX9GOTzcggy_
Rustig en fijn
Knuffelen is dus niet alleen fijn, maar ook nog eens gezond. Marjolein: ‘Zoals gezegd heeft knuffelen een positief effect op de hersenen en het hormoonstelsel. Dat geldt voor je baby, maar ook voor jezelf. Als je met je baby knuffelt, ontwikkel je dus een moment waarop je je samen rustig en fijn voelt. En dat is weer goed voor de hechting.’ Ze benadrukt: ‘Het is trouwens wel belangrijk om het knuffelen af te stemmen op de behoefte van je kind. Al heel jong kunnen kinderen laten merken dat ze behoefte hebben aan een knuffel of dat ze liever even alleen spelen.’
Onderdeel van de opvoeding
‘Baby’s die veel geknuffeld en getroost worden, hebben daar de rest van hun leven plezier van. Ze groeien op tot mensen die goed tegen stress kunnen en veel zelfvertrouwen hebben’, vertelt Marjolein. ‘Maar ook op de korte termijn is knuffelen handig. Het helpt bijvoorbeeld bij het op gang brengen van de borstvoeding, en voor vaders is het een mooie manier om een band op te bouwen met hun baby. Maak van knuffelen daarom een belangrijk onderdeel van de opvoeding’, adviseert ze. ‘Ook als je kinderen ouder worden. Je kunt dan bijvoorbeeld gezellig tegen elkaar aanzitten op de bank, of samen stoeien.’ Andere interessante artikelen over een goede band met je kind:
Meer weten?
Als je onzeker bent of vragen hebt, praat er dan over met mensen in je omgeving. Neem gerust ook contact met ons op: onze professionals denken graag met je mee!