Ga naar inhoud

Een afspraak? Kom met (1 kind en) 1 volwassene! Vergeet ook je mondkapje niet. Lees alles over onze aangepaste dienstverlening door het coronavirus.

Lees meer Afbeelding sluiten

Mazelen in Den Haag: wat betekent dit voor jou?

08 april 2019 - bijgewerkt op: 07 oktober 2020

Bij een kinderdagverblijf in Den Haag zijn 4 bevestigde gevallen van mazelen vastgesteld. Het kan zijn dat een van de kinderen deze besmettelijke ziekte in het buitenland heeft opgelopen. Dit wordt nog nader uitgezocht. Geen van de kinderen was gevaccineerd, deels omdat de vaccinatie tegen de mazelen pas vanaf de leeftijd van 14 maanden gegeven wordt. Omdat er in Rotterdam-Rijnmond ouders en verzorgers wonen die hun kinderen naar een kinderdagverblijf in Den Haag brengen, informeren we je graag over de laatste stand van zaken.

Mazelenbabykindziektevaccinatie MR

Onderzoek

Het kindercentrum en de ouders van de kinderen zijn op de hoogte. GGD Haaglanden heeft bron- en contactonderzoek uitgevoerd in de omgeving van de kinderen. Bij alle personen met wie de kinderen in de besmettelijke periode contact hebben gehad, is bekeken in hoeverre vaccineren of antistoffen toedienen zinvol is. Personen die mazelen hebben gehad of er tegen zijn gevaccineerd, zijn al voldoende beschermd. Als blootgestelde mensen klachten krijgen van koorts en of vlekjes, wordt geadviseerd niet naar de huisarts te gaan, maar telefonisch contact op te nemen met de huisarts. Het alleen in de buurt wonen van het kinderdagverblijf is geen directe aanleiding voor een vaccinatie. Wanneer je kind naar een andere kinderopvang in Den Haag gaat, of naar een gebied waar de vaccinatiegraad laag is, zijn op dit moment geen aanvullende maatregelen nodig.

Verspreiding

In Europa komt in diverse landen mazelen voor. De dalende vaccinatiegraad maakt het voor het mazelenvirus makkelijker om zich te verspreiden. Om grote verspreiding te voorkomen is een vaccinatiegraad van 95% of hoger nodig. In Nederland zit de vaccinatiegraad tegen mazelen van bijvoorbeeld kinderen rond de leeftijd van 2 jaar iets onder de 95%. Ook in dit specifieke geval in Den Haag is verdere verspreiding niet uit te sluiten. Hoe groot die kans is, is op dit moment niet in te schatten.

Landelijk

In de eerste 3 maanden van dit jaar zijn er in Nederland 10 patiënten met mazelen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dit is meer dan in de jaren ervoor. In dezelfde periode in de jaren 2015 tot en met 2018 werden namelijk maximaal 2 mazelenpatiënten gemeld. De meeste patiënten die tot nu toe - in 2019 - gemeld werden, zijn in het buitenland besmet geraakt.

Meer informatie

Wil je meer informatie over vaccineren, mazelen of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met een van onze professionals, bekijk de veelgestelde vragenlijst van GGD Haaglanden of website van het RIVM.

Deel deze pagina met anderen via:

Je hebt de link zojuist gekopieërd.