Centrum voor jeugd en gezin | Muggenalarm: 5 tips voor kinderen Ga naar inhoud

Een afspraak? Kom met (1 kind en) 1 volwassene! Vergeet ook je mondkapje niet. Lees alles over onze aangepaste dienstverlening door het coronavirus.

Lees meer Afbeelding sluiten

Muggenalarm: 5 tips voor kinderen

18 juni 2018 - bijgewerkt op: 07 oktober 2020

Er wordt weer overlast op muggen voorspeld. Hoe bescherm je je kind tegen muggen? Onze 5 tips helpen je kind de muggenplaag zonder moeite door te komen.

Insect 2230171 1920
1. Stilstaand water
Muggen leggen eitjes in stilstaand water. Let er op dat je geen water laat staan in plantenbakken, gieters, schaaltjes of bakjes. Zo voorkom je dat er een muggenfamilie bij je in komt wonen. Oftewel: je krijgt minder muggen in huis.
2. Lekker slapen met een klamboe
Hang een klamboe boven het bed van je kind. Let er hierbij wel op dat je kind de klamboe niet vast kan grijpen. Zo kunnen die vervelende muggen ’s nachts niet in de buurt komen en kan je kind lekker doorslapen.
3. Anti-muggen spray of gel
Je kunt je kind ter bescherming insmeren met anti-muggenspray of gel. Kies wel voor een variant met 20% Deet. Bij de apotheek of drogist kun je vragen naar speciale kinderlotions, ook voor baby’s jonger dan 2 jaar. Kies niet voor een anti-muggenstick of anti-muggenstekker. Deze worden afgeraden bij jonge kinderen en zwangere vrouwen.
4. Citroen
Muggen houden absoluut niet van de geur van citroen. Zet bijvoorbeeld een schaaltje met citroensap in het raamkozijn.
5. Deuren sluiten
Laat de deur van de kinderkamer overdag dicht zodat muggen niet naar binnen kunnen glippen. Ook het raam kun je dan beter gesloten houden, tenzij er een hor voor hangt.
Toch geprikt?
Er zijn verschillende middelen verkrijgbaar bij de apotheek tegen de jeuk. Vraag wel advies welke middelen geschikt zijn voor jouw (jonge) kinderen. Een washandje met koud water kan de jeuk ook verlichten. Probeer je kind er in ieder geval zo min mogelijk aan te laten krabbelen. Wil je meer tips of informatie over dit onderwerp? Neem dan contact op met jouw CJG-locatie. We denken graag met je mee!