Ga naar inhoud

Een afspraak? Kom met (1 kind en) 1 volwassene! Vergeet ook je mondkapje niet. Lees alles over onze aangepaste dienstverlening door het coronavirus.

Lees meer Afbeelding sluiten

Ontspannen op reis met je kind

14 juli 2019 - bijgewerkt op: 03 augustus 2021

Ga je op vakantie met je gezin? Lang stilzitten is voor kinderen een hele uitdaging, met name voor peuters en kleuters. Maakt niet uit of je met de auto gaat of met het vliegtuig: met de tips van orthopedagoog Shirley de Macker ben je goed voorbereid en houd je de vakantiepret erin!

Kindauto01 MR
Bereid de reis goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Shirley: 'Vertel je kind wat hem te wachten staat tijdens te reis. Bijvoorbeeld waar je naartoe gaat en hoe lang de reis duurt. Van te voren kun je de auto- of vluchtroute laten zien aan je kind. Pak samen met je kind een rugtas in met spullen ter vermaak voor de reis in. Vraag je kind ook wat hij graag mee zou willen nemen. Denk aan een tablet, speelgoed en leuke muziek maar ook lekkers voor onderweg. Daarnaast is een reiskussentje ook handig om mee te nemen.' Ga je op reis met jonge kinderen en vind je het lastig om te bepalen wat je allemaal mee moet nemen? Bekijk dan onze vakantiechecklist.

Vaccinaties

Zorg dat je kind alle vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma heeft gehad. Reis je buiten West-Europa? Maak dan 6 tot 8 weken van te voren een afspraak op het reizigersspreekuur van GGD Reizigerszorg van de GGD Rotterdam-Rijnmond voor reisadviezen en eventuele aanvullende vaccinaties. Zeker als je kind (nog) geen vaccinaties heeft gehad, is het belangrijk om je goed te laten informeren over risico’s in het vakantieland.

Bekijk ook de actuele reisadviezen en coronamaatregelen van jouw vakantieland op wijsopreis.nl

Doe het rustig aan

'Vakantie begint bij de reis, geniet er gewoon van! Als jij haast hebt voelt je kind dat ook. Dat zorgt voor een onrustige sfeer,' benadrukt Shirley. 'Pak op tijd in, ga op tijd weg en zorg voor zo min mogelijk stress. Ontspannen zijn tijdens een lange reis is heel belangrijk. Onenigheid in een kleine ruimte is niet fijn. Probeer bijvoorbeeld bij beeldschermgebruik een grens aan te geven of een alternatief aan te bieden. Maar maak je niet druk als het je niet lukt om je kind er snel vanaf te krijgen, je mag best een keer van je eigen regels afwijken. Geef daarbij wel duidelijk aan dat je kind alleen wat langer achter het beeldscherm mag tijdens de reis.' Ze geeft nog een aantal tips voor de auto- en vliegreis.

Tips voor een autoreis:
  • Geef je kind voor de reis een lichte maaltijd om wagenziekte te voorkomen (neem voor de zekerheid spuugzakken mee).
  • Houd regelmatig pauze. Zorg in de pauze dat je kind wat aan beweging doet. Neem een bal mee of badmintonrackets.
  • Neem extra eten en drinken mee en speelgoed.
  • Pak bij een lange reis kleine cadeaus in. Elk uur mag je kind dan een cadeau uitpakken. Zorg ervoor dat de cadeaus geschikt zijn om in de auto te spelen, zoals een kleurboek of 4 op een rij.
  • Kinderen tot 135 cm moeten verplicht in een autostoeltje zitten. 84% van de kinderen in Nederland wordt niet op de juiste manier vervoerd. Doe de test op de website van VeiligheidNL en ontdek of jij je kind veilig vervoert.
Tips voor een vliegreis:
  • Informeer over de faciliteiten in het vliegtuig.
  • Probeer een rechtstreekse vlucht te boeken en rekening te houden met de reistijden en het dag- en nachtritme van je kind.
  • Trek je kind makkelijk zittende kleding aan.
  • Check op tijd in (het liefst al online) zodat je weet dat iedereen bij elkaar zit.
  • Laat je kind bij het opstijgen en dalen iets eten of drinken. Het slikken kan druk op de oren verminderen.

Tip: Vergeet niet de lievelingsknuffel en/of speen van je kind mee te nemen.

Doe leuke spelletjes onderweg

Naast zichzelf vermaken, kunnen jullie ook samen spelletjes doen. Bijvoorbeeld: ik zie ik zie wat jij niet ziet, wie ben ik, voorlezen en tekenen. Ook spelletjes als: hardop tellen en taalspelletjes als woorden spellen of een woordenslang zijn ook erg leuk en leerzaam.

Meer tips

Wil je meer tips of informatie over reizen met jonge kinderen? Bekijk dan onze folder op vakantie met jonge kinderen of neem dan contact met ons op, onze professionals denken graag met je mee!

Deel deze pagina met anderen via:

Je hebt de link zojuist gekopieërd.