Centrum voor jeugd en gezin | Peuter in zicht: steunen, stimuleren en… Ga naar inhoud

Een afspraak? Kom met (1 kind en) 1 volwassene! Vergeet ook je mondkapje niet. Lees alles over onze aangepaste dienstverlening door het coronavirus.

Lees meer Afbeelding sluiten

Peuter in zicht: steunen, stimuleren en sturen

07 oktober 2019 - bijgewerkt op: 07 oktober 2020

Er verandert veel in de peutertijd. Je kind gaat op onderzoek uit en kan steeds meer dingen zelf doen. Daarnaast krijgt je peuter ook duidelijk een eigen willetje. Daar als ouder in meegroeien, is niet altijd makkelijk. Ansje Ankone is jeugdverpleegkundige en geeft de cursus ‘Peuter in zicht’. Zij geeft advies hoe je je peuter kunt steunen, stimuleren en sturen.

Stimuleren
Je peuter vertoont gedrag dat je leuk of juist lastig vindt. Hoe moet je daarop reageren? De belangrijkste opvoedadviezen voor peuters kun je in drie onderwerpen verdelen: steunen, sturen en stimuleren. Jeugdverpleegkundige Ansje deelt hieronder een aantal van haar tips.
Steunen
Peuters kunnen soms al erg groot en stoer lijken, maar hebben bij nieuwe ervaringen toch behoefte aan een veilige plek waar ze naar terug kunnen keren. Als ouder kun je een veilige basis bieden door positieve aandacht en liefdevolle zorg te geven. Ook is het belangrijk om gevoelens te erkennen en te benoemen.
Stimuleren
Peuters willen graag alles ‘zelluf’ doen, en dat is iets goeds. Dingen zelf doen is namelijk dé manier om dingen uit te proberen en zelf op te lossen. Als ouder geef je je kind hiervoor de ruimte, om hem zo te helpen met ontwikkelen. Je kunt dit verder stimuleren door te praten en je kind zelf keuzes te laten maken en zelf dingen te laten doen. Prijs je kind ook als hij iets zelfstandig doet.
Sturen
Als ouder geef je je peuter de ruimte om te leren en te ontdekken, maar je bepaalt ook de grenzen van wat wel en niet mag. In deze fase gaat een peuter leren dat hij niet alleen op de wereld is en dat er dus rekening moet worden gehouden met anderen. Bied je kind duidelijkheid door heldere regels te stellen. Kies hierbij voor een positieve insteek en zorg ervoor dat je regel zinvol is.
Interesse in de cursus ‘Peuter in zicht’?
Er valt nog veel meer te leren over de ontwikkeling van peuters. Veel ouders vinden het prettig om hierover met andere ouders van gedachten te wisselen en er meer informatie over te krijgen. Jij ook? Schrijf je dan in voor de gratis cursus ‘Peuter in zicht.’ Ga naar onze agenda voor meer informatie en om een cursus bij jou in de buurt te vinden.