Ga naar inhoud

PremaTuurlijk spreekuur: alle zorg op één plek

17 november 2016 - bijgewerkt op: 10 november 2020

Het Centrum voor Jeugd en Gezin en Franciscus Gasthuis & Vlietland bundelen al een tijdje hun krachten. In 2012 is het PremaTuurlijk spreekuur opgezet; nazorg door verschillende professionals, speciaal voor kinderen die te vroeg geboren zijn of een te laag geboortegewicht hebben. Hoe kijken ouders en professionals naar dit spreekuur?

Foto prematuurlijk spreekuur def

Maurice en Nadia, de ouders van Dante (4) en Mila (2,5), maakten de afgelopen jaren gebruik van het spreekuur. Vanessa Koeners is vanuit het CJG de jeugdverpleegkundige die betrokken is. Alex van Os als jeugdarts. Vanuit Franciscus Gasthuis is dat Angelique Haringsma, kinderarts-neonatoloog. Wij vroegen naar hun ervaringen.

Hoe kwamen jullie bij het PremaTuurlijk spreekuur terecht?

“Mijn vrouw kreeg het HELLP-syndroom en moest daarom eerder bevallen”, vertelt Maurice. “Dante is 3,5 week te vroeg geboren. Het was een lastige tijd. Toen Dante 6 maanden oud was, werd het PremaTuurlijk spreekuur opgezet. Vanessa vertelde ons op het reguliere spreekuur dat we daar voortaan sneller geholpen konden worden, omdat alle disciplines onder een dak zitten.”

Waarom is er een PremaTuurlijk spreekuur, en wat is het precies?

Vanessa: “Ouders kunnen nu met hun kind in één keer langs de kinderarts, fysiotherapeut en bijvoorbeeld de logopedist. Als jeugdverpleegkundige buig ik mij over het opvoedvraagstuk. De neonatoloog is medisch bezig. De fysiotherapeut zit om de hoek; mocht er tijdens het spreekuur aanleiding voor zijn, kan ik daar zo naartoe lopen. Ouder en kind worden zo sneller geholpen.”

Wat vonden jullie van deze samenwerking?

Maurice: “Het fijne van de samenwerking vonden wij dat de jeugdarts en de andere specialisten vraagstukken gelijk met elkaar konden bespreken. Met welke vraag, onzekerheid of zorg we ook kwamen: ze namen alles serieus. En was er niet gelijk duidelijkheid, dan werd het onderzocht. Als we alleen naar het reguliere spreekuur bij het CJG waren gegaan, hadden we alsnog naar Franciscus Gasthuis gemoeten.”

Kun je een voorbeeld noemen?

“Dante huilde veel. We wisten niet wat er aan de hand was. In zo’n geval zit je hier op de goede plek. We hebben bijvoorbeeld een keer met een fysiotherapeut gezeten omdat Dante hypermobiel bleek te zijn”, zegt Maurice. “Ook is hij bij logopedie aan de slag gegaan, omdat hij pas met zijn derde verjaardag ging praten.” Nadia vult aan: “We zien hem nu sterker en sterker worden.”

Wat is jullie ervaring, Vanessa en Angelique?

“De samenwerking tussen de verschillende disciplines ervaar ik als zeer prettig. Zijn er tijdens een consult bijvoorbeeld vragen over huidproblemen, dan kan ik de neonatoloog om advies vragen,” vertelt Vanessa. Angelique vult aan: “Bij eczeemklachten kan ik bijvoorbeeld gelijk huidmedicatie voorschrijven. Ouders en kind hoeven niet eerst langs de huisarts en hoeven niet te wachten op een afspraak met de kinderarts.”

Wat moeten andere ouders over het PremaTuurlijk spreekuur weten?

“Wij zijn erg goed geholpen. Het is fijn dat je je verhaal niet drie keer hoeft te vertellen”, vertellen Maurice en Nadia. “Elke arts is op de hoogte van de ontwikkelingen. Wij zijn blij dat we het traject hebben doorlopen!”