Ga naar inhoud

RIVM activeert hitteplan: ‘wees extra alert op je kind’

24 juni 2019 - bijgewerkt op: 03 november 2020

De komende dagen wordt het extra warm en daarom activeert het RIVM het hitteplan in delen van Nederland. Het is belangrijk om goed op je kind te letten en voldoende te drinken. Welke maatregelen kun je nog meer treffen?

Kindspffactorzonnebrandinsmerenzomerwarmtehittezonspelenstrandvakantie MR 785x475

De komende dagen wordt het extra warm en daarom activeert het RIVM het hitteplan in delen van Nederland. Het is belangrijk om goed op je kind te letten en voldoende te drinken. Welke maatregelen kun je nog meer treffen?

De komende dagen heeft het KNMI temperaturen rond de 30 graden voorspeld. Ook in de nacht wordt het niet kouder dan 20 graden. Deze temperaturen kunnen riscio’s met zich meebrengen voor kwetsbare groepen zoals ouderen, chronisch zieken en jonge kinderen.

Kinderen zijn kwetsbaar voor hitte omdat ze niet altijd zelf in staat zijn om maatregelen te nemen om oververhitting te voorkomen. Het risico tijdens hitte voor jonge kinderen wordt vooral bepaald door het gedrag van hun ouders of verzorgers.

Maatregelen

  • Het RIVM adviseert voldoende te drinken (ook als je geen dorst hebt), dunne kleding te dragen en veel schaduw op te zoeken.
    Tip: Zorg dat je altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als je naar buiten gaat.
  • Ga je toch de zon in? Zorg dan dat je jezelf en je kind (minimaal factor 30) goed insmeert. De zonkracht wordt geschat tussen de 7 en 8, wat ervoor kan zorgen dat je huid al binnen 15 minuten verbrand.
  • Doe het rustig aan en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12 en 16 uur).
    Tip: Probeer boodschappen in de ochtend of avond te halen, neem een (voeten)bad of douche om af te koelen, zoek verkoeling onder een boom en slaap onder een dunne deken.
  • Probeer je woning koel te houden door gebruik te maken van zonwering of een ventilator.
    Tip: Zorg voor extra frisse lucht door ramen en/of deuren open te zetten op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends.

Voor je kind

Tips van jeugdarts Bernice: ‘Bied je kind extra water aan. En zet bij de hele kleintjes (<1 jaar) een hoedje op of smeer ook het hoofdje in met zonnebrand. Geef je borstvoeding? Zorg dan dat je zelf extra water drinkt en dat je je baby wat vaker aanlegt.’

Lees ook:

Fijn en veilig de zomer door.
De gevaren van de zon en hoe je de risico’s kunt beperken.

Meer over het Hitteplan? Kijk dan op de website van het RIVM.

Heb je een vraag en wil je graag persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee!