Ga naar inhoud

Spreekuur door orthoptist op locatie CJG Centrum

07 oktober 2021 - bijgewerkt op: 07 oktober 2021

Het Oogziekenhuis Rotterdam ziet jaarlijks ongeveer 1.200 kinderen die door de huisarts of een jeugdarts van het CJG doorverwezen worden. Vaak omdat ze onvoldoende lijken te zien. In samenwerking met CJG Centrum en Het Oogziekenhuis Rotterdam is een pilot gestart om het eerste consult van deze kinderen niet binnen het ziekenhuis, maar op de CJG-locatie plaats te laten vinden.

Shutterstock 324569912 LR

Kinderen die worden doorverwezen naar het Oogziekenhuis Rotterdam worden soms onderzocht en behandeld door een oogarts, maar in veel gevallen door een orthoptist. Het eerste onderzoek door een orthoptist wordt nu gedaan op onze CJG-locatie in de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Het spreekuur is beschikbaar voor alle kinderen uit de regio Rotterdam-Rijnmond.

Wat doet een orthoptist?

De orthoptist onderzoekt:

  • de oogstand en de samenwerking van de ogen;
  • de werking van de oogspieren;
  • de gezichtsscherpte (wat een kind kan zien);
  • de sterkte van de ogen (of er wel/niet een bril nodig is).

Een behandeling bestaat meestal uit het dragen van een bril en/of het afplakken van een oog. Soms worden er ook oogspieroefeningen of het advies voor oogspieroperatie gegeven.

Het spreekuur

Het spreekuur vindt elke 2 weken plaats op dinsdagmiddag op CJG Centrum en duurt voorlopig tot maart 2022. De aanmeldingen verlopen via het Oogziekenhuis Rotterdam.