Ga naar inhoud

Een afspraak? Kom met (1 kind en) 1 volwassene! Vergeet ook je mondkapje niet. Lees alles over onze aangepaste dienstverlening door het coronavirus.

Lees meer Afbeelding sluiten

Terug in het ritme na de zomervakantie

22 augustus 2019 - bijgewerkt op: 23 februari 2021

De scholen gaan weer beginnen! De vakantie is heel leuk, maar je bent misschien ook wel blij dat hij weer bijna achter de rug is. 6 weken vrij is best lang. Aan sommige kinderen kun je dit ook merken: ze gaan zich vervelen en luisteren minder goed. Tijd om de gewone routine weer op te pakken! Orthopedagoog Marieke van Werkhoven geeft tips hoe je dit kunt aanpakken.

Kindschool04 ORIGINAL
Bereid je kind voor

'In de vakantie zijn het ritme en de regels meestal wat soepeler', begint Marieke. 'Vertel aan je kind dat de vakantie bijna voorbij is en dat jullie de vaste routine weer op gaan pakken'. Hoe lang duurt de vakantie nog? 'Je kunt de dagen samen afstrepen op de kalender. En heeft je kind nog schoolspullen nodig? Zoek deze dan samen uit om weer in de school-stemming te komen.'

Terug naar de reguliere bedtijden

Is je kind in de vakantie later naar bed gegaan dan normaal? Marieke: 'Bouw dit in de laatste week van de vakantie dan weer langzaam af naar de reguliere bedtijd'. Zo verschijnt je kind weer uitgerust op school.

Komt je kind moeilijk in slaap? Bekijk dan de tips in onze folder lekker slapen.

Waar liggen al die schoolspullen ook alweer?

Broodtrommels, fruitdoosjes, drinkflessen, gymspullen en zwemtassen: zoek ze alvast op om stress op het laatste moment te voorkomen. Tip uit ervaring van Marieke: 'Controleer of de gymschoenen van je kind nog passen'.

De eerste week

Na 6 weken vakantie is een hele week in de schoolbanken best vermoeiend. 'Kijk er dus niet van op als je kind wat sneller geprikkeld is', zegt Marieke. 'Laat hem wat meer rusten en breng hem op tijd naar bed. Plan de eerste schoolweek en weekenden ook niet meteen vol. Probeer wat vaker thuis te zijn en bied een luisterend oor wanneer dat nodig is.'

Marieke sluit af met een laatste tip: 'Hoe goed je ook bent voorbereid, meestal kost het wel even tijd om weer helemaal gewend te zijn aan het schoolritme. Maar: doe ook af en toe iets onverwachts. Stop een vakantielekkernij in de broodtrommel, ga spontaan op woensdagmiddag naar het zwembad of picknick als avondmaaltijd thuis in de woonkamer. Zo houd je het vakantiegevoel toch een klein beetje vast!'

Meer tips?

Heb je vragen of wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee!

Ook interessant

Thuisonderzoek: DIY Van Wiechen
Lentekriebels: ontwikkelingen per leeftijdsfase
Met je gezin in quarantaine? 5 tips
Duurzamer leven met je gezin? 5 simpele tips
Meer berichten