Ga naar inhoud

Een afspraak? Kom met (1 kind en) 1 volwassene! Vergeet ook je mondkapje niet. Lees alles over onze aangepaste dienstverlening door het coronavirus.

Lees meer Afbeelding sluiten

Thuisblijven met je kinderen: hoe ga je met deze situatie om?

02 juli 2020 - bijgewerkt op: 23 februari 2021

Door de maatregelen tegen het coronavirus zitten we nu in een situatie waarin we zoveel mogelijk thuis moeten blijven. . Hoe ga je daar als ouder mee om? Wij geven tips om deze periode zo fijn mogelijk te maken voor jou en je kind.

Gezinachtercomputer MR
Blijf zelf rustig

Voor een langere periode met elkaar thuis moeten blijven is voor iedereen heel erg wennen. In nieuwe situaties kijken kinderen naar hun ouders en andere voorbeeldfiguren en stemmen hun reactie daarop af. Wanneer jij bang bent, is de kans dus groot dat je kind dat overneemt. Blijf daarom rustig en geef het goede voorbeeld.

Onderhoud sociaal contact

Contact met anderen is heel belangrijk voor kinderen. Ondanks dat fysiek contact nu wordt beperkt, kun je op andere manieren contact houden met klasgenoten, vrienden en familie. Laat dit in verschillende activiteiten voorkomen: dineer samen met opa en oma via skype, laat je kind online met klasgenoten huiswerk maken of schrijf samen een lief kaartje aan een zieke kennis.

Praat als gezin met elkaar en maak samen afspraken

Deze situatie is voor iedereen nieuw. Daarom is het belangrijk om realistische verwachtingen te hebben van elkaar. Praat met elkaar, maak een plan, wees flexibel en geef je grenzen aan. Betrek je kind hier zoveel mogelijk bij.

Laat je kind meedenken en helpen

Kinderen vinden het leuk om te helpen en mee te denken met hun ouders. Je kind werkt daardoor sneller mee aan activiteiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gezamenlijk bedachte een dagplanning, activiteiten en gezinsregels.

Zorg voor ritme en afwisseling

Regelmaat en voorspelbaarheid zijn erg belangrijk voor je kind. Nu hij niet naar school gaat en jij ook thuis bent, lijken de weekdagen op vakantiedagen. De werkdagstructuur moeten je nu dus zelf gaan creëren.

Kinderen zijn gezelliger en luisteren beter wanneer ze zich nier vervelen. Zorg daarom voor afwisseling in beweging, rust, leren en beeldschermmomenten. Maar plan de dag niet helemaal vol: zorg voor voldoende momenten waarop je kind ook zelfstandig kan spelen.

Zoek en bied steun

Je hoeft niet alles alleen op te lossen. Vraag andere ouders hoe zij met deze situatie omgaan en leer van elkaar. Telefoneer of app met andere ouders, of stuur een kaartje. Laat andere ouders weten dat ze er niet alleen voor staan en dat jij dezelfde opvoeduitdagingen ervaart bij deze uitzonderlijke situatie.

Benadruk de positieve dingen

Vertel elkaar aan het eind van de dag wat jullie leuk vonden aan de dag en wat er goed ging. We maken deze situaie allemaa voor het eerst mee, met alle uitdagingen die daarbij komen kijken. Oog hebben voor wat goed gaat geeft een positief gevoel.

Omgaan met verandering

Tot slot: kinderen kunnen over het algemeen goed omgaan met veranderingen. Wel hebben ze daarvoor jouw steun en geruststelling nodig. Vertrouw op jullie band en focus je in deze tijd samen op het geven van steun, liefde en aandacht.

Vragen?

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee!

Meer lezen

Onze orthopedagoog Annelies schreef een blog over deze situatie. Heb je het al gelezen?

Deel deze pagina met anderen via:

Je hebt de link zojuist gekopieërd.