Ga naar inhoud

Een afspraak? Kom met (1 kind en) 1 volwassene! Vergeet ook je mondkapje niet. Lees alles over onze aangepaste dienstverlening door het coronavirus.

Lees meer Afbeelding sluiten

Voorgevormde babymatrassen: beter of niet?

16 juni 2017 - bijgewerkt op: 23 februari 2021

Baby's slapen vaak en brengen veel tijd door op hun matras. Het aanbod in babymatrassen is enorm. Welk matras is goed en veilig? Volgens fabrikanten zijn voorgevormde matrassen beter voor je kind, maar is dat ook echt zo?

Baby 1866623 1920

Voorgevormd babymatras

Het voorgevormde matras is komvormig, waarbij de baby in een houding ligt die de baby doet denken aan de baarmoeder. Deze houding zorgt er volgens fabrikanten voor dat het kind minder stress ervaart. Dit type matras zou scheefhoofdigheid (plagiocefalie) bij je baby voorkomen, dit houdt in dat het hoofd van het kind scheef groeit of afgeplat wordt door het (te) lang liggen op de rug. Daarnaast zou het de spijsvertering verbeteren, waardoor het kind minder last heeft van darmkrampjes. Ook bevat het voorgevormde matras een band waarmee je je baby vast kunt leggen zodat hij niet kan gaan draaien.


Beter dan gewoon matras?

Ine Buuron van VeiligheidNL: "Er is geen bekend wetenschappelijk bewijs dat het voorgevormde matras scheefhoofdigheid voorkomt. Bovendien zijn er verschillende bruikbare adviezen om scheefhoofdigheid te voorkomen.”

Om een voorkeurshouding en daarmee scheefhoofdigheid te voorkomen, adviseert VeiligheidNL het volgende:

  • Leg het hoofd afwisselend naar links en naar rechts bij het slapen gaan.
  • Gebruik afwisselend de linker- en de rechterarm om de baby te voeden.
  • Maak het babybedje regelmatig andersom op (baby’s kijken naar het licht).
  • Leg de baby regelmatig onder toezicht op de buik.

VeiligheidNL raadt ouders aan om een vlak, stevig, goed passend matras te gebruiken.

Het voorgevormde matras is geen vlak en goed passend matras. Daarom is het gebruik hiervan niet aan te raden, met name op het moment dat baby’s beweeglijker worden en kunnen gaan omrollen ontstaan risico’s.

Lees hier meer informatie over kindermatrassen en hier over het vastleggen van je kind.

Deel deze pagina met anderen via:

Je hebt de link zojuist gekopieërd.