Waar blijft die roze wolk? | Centrum voor jeugd en gezin Ga naar inhoud

Waar blijft die roze wolk?

‘Hoe het komt dat de ene ouder wel direct op een roze wolk zit en de ander niet, is moeilijk te verklaren’, vertelt Marjolein.
17 juni 2019 - bijgewerkt op: 11 augustus 2020
https://youtu.be/hnEb4uB-hhQ
Hoe komt het dat het voor iedereen anders is?
‘Hoe het komt dat de ene ouder wel direct op een roze wolk zit en de ander niet, is moeilijk te verklaren’, vertelt Marjolein. ‘Wat we wel weten, is dat vrouwen tijdens de zwangerschap enorm veel hormonen aanmaken. Als die hormonen na de bevalling weer verdwijnen, kan dat ervoor zorgen dat je je niet helemaal jezelf voelt. Afhankelijk van hoe de hormonen zich in jouw lichaam gedragen, voelt de wolk meer of minder roze.’
Andere factoren
Maar niet alleen hormonen hebben invloed op hoe je je voelt na je bevalling. ‘Het kan bijvoorbeeld moeilijker zijn om de roze wolk te ervaren wanneer de zwangerschap of bevalling zwaar waren en het herstel hiervan moeizaam verloopt. Daarnaast kunnen je eigen hoge verwachtingen of die van je omgeving zorgen voor spanningen. Of misschien is het ouderschap zwaarder dan je van te voren dacht omdat je baby bijvoorbeeld veel huilt. En soms gaat alles gewoon goed, maar heb je alsnog moeite om de roze wolk te ervaren. Ook dat is heel normaal’, verzekert Marjolein.
Wat kun je doen?
‘Neem je gevoelens serieus maar weet ook dat het wel goed komt’, adviseert Marjolein. ‘Het is goed om erover te praten. Met je partner, je ouders, vriend(inn)en of de kraamverzorgster. Het lucht op om je verhaal te doen en je zult merken dat je niet de enige bent. Neem je rust, vraag hulp en accepteer steun van mensen om je heen. Probeer je in elk geval niet schuldig te voelen. Of je nou op een roze wolk zit of niet: het zegt niks over of je een goede ouder bent!’ Andere interessante artikelen over een goede band met je kind:
Wij helpen graag
Als je onzeker bent of vragen hebt, praat er dan over met mensen in je omgeving. Neem gerust ook contact met ons op: onze professionals denken graag met je mee!