Waarom dragen wij geen mondkapjes? En soms toch wel? | Centrum voor jeugd en gezin Ga naar inhoud

Waarom dragen wij geen mondkapjes? En soms toch wel?

In het ziekenhuis dragen zorgmedewerkers mondkapjes, in de supermarkt zie je plastic schermen en steeds vaker dragen mensen plastic handschoenen. ‘Waarom doen jullie dat niet?’, is een van de veelgestelde vragen aan ons contactcentrum. Het antwoord lees je hier.
02 juli 2020 - bijgewerkt op: 14 september 2020

Het antwoord is:

Om de kans op een coronabesmetting zo klein mogelijk te maken, houden wij ons aan duidelijke, landelijke afspraken. Zo is een groot deel van onze dienstverlening aangepast, zien wij kinderen alleen op afspraak en nodigen wij per spreekuur minder kinderen uit. Bovendien werken wij niet met de kwetsbare groep ouderen of zieke personen (dan zijn handschoenen en mondkapjes namelijk wél nodig). Door onze maatregelen komen alleen gezonde gezinnen naar ons toe. Ook onze professionals blijven thuis als zij klachten hebben.

Daarnaast zijn onze CJG-locaties zo coronaveilig mogelijk ingericht en bellen wij vóór iedere afspraak met een ouder, verzorger of jongere. We bespreken dan of we de afspraak telefonisch, via beeldbellen of op een CJG-locatie doen. Spreken we af bij het CJG, dan bespreken we welke veiligheidsregels belangrijk zijn.

Een aantal van onze professionals valt in de corona-risicogroep. Zij hebben een grotere kans ernstig ziek te worden als zij het coronavirus oplopen. Om deze risico’s te verminderen, mochten zij sinds de start van de coronamaatregelen geen klantcontact hebben. We weten niet hoe lang de voorzorgmaatregelen nog duren, maar de kwetsbare professionals willen graag weer aan het werk en met hun inzet kunnen wij aan meer mensen jeugdgezondheidszorg bieden. Om ze toch hun werk te kunnen laten doen zonder dat zij ernstige risico’s lopen, hebben wij na goed overleg met onze bedrijfsarts en stafartsen besloten dat deze kwetsbare professionals een mondkapje dragen wanneer zij kortdurend dichterbij klanten komen (bijvoorbeeld een prik te geven).

Maatregelen voor jou en ons

Iedereen die bij ons komt, moet zich aan een aantal afspraken houden. Want alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Heb je een afspraak met ons? We zetten de maatregelen nog een keer voor je op een rij.

Zelf houden wij ons aan deze maatregelen:

  • Per spreekuur nodigen wij minder kinderen uit dan wij normaal gesproken doen.
  • Voor een afspraak bellen we eerst. Zo houden we het contact op de CJG-locatie zo kort mogelijk.
  • Als onze professionals klachten hebben, blijven ze thuis. Een mondkapje is daardoor niet nodig.
  • Als we jouw kind onderzoeken, komt onze professional wel dichterbij. Deze heeft geen klachten en wast vóór het onderzoek de handen. Plastic handschoenen gebruiken heeft geen meerwaarde boven handen wassen.
  • Na elk contact wast onze professional de handen en worden de gebruikte materialen schoongemaakt.
  • Er zijn geen inloopspreekuren.
  • Voor zwangeren die de 22 wekenprik willen halen, hebben we een speciaal inloopspreekuur. Ook daarvoor gelden alle bovenstaande maatregelen.

Gecontroleerde omgeving

Al onze maatregelen zorgen ervoor dat een bezoek aan ons niet vergelijkbaar is met bijvoorbeeld een bezoek aan de supermarkt. Wij werken in een gecontroleerde omgeving en bij ons zorgen mondkapjes, wegwerphandschoenen of plastic schermen niet voor meer veiligheid voor onze klanten; verkeerd gebruik ervan kan zelfs voor meer risico zorgen. Over onze manier van werken en de maatregelen die wij nemen, hebben wij nauw contact met het RIVM. Daarnaast volgen wij de situatie natuurlijk op de voet. Als het nodig is, passen wij onze werkwijze, maatregelen of manieren om ons en anderen te beschermen aan. Wil je meer informatie? Kijk dan bij de veelgestelde vragen op de website van het RIVM.

  • Waarom dragen sommige professionals een mondkapje en anderen niet?

Wij werken volgens de landelijke richtlijnen voor de jeugdgezondheidszorg. Dat betekent onder meer dat onze professionals hun werk kunnen doen zonder persoonlijke beschermingsmiddelen zoals een mondkapje of handschoenen. Uitleg daarover vind je in het nieuwsbericht: Waarom dragen wij geen mondkapjes. Een aantal van onze professionals valt in de corona-risicogroep. Zij hebben een grotere kans ernstig ziek te worden als zij het coronavirus oplopen. Om deze professionals toch hun werk te kunnen laten doen zonder dat zij ernstige risico’s lopen, zullen zij wel een mondkapje dragen wanneer zij kortdurend dichterbij klanten komen (bijvoorbeeld om een prik te geven).