Ga naar inhoud

Een afspraak? Kom met (1 kind en) 1 volwassene! Vergeet ook je mondkapje niet. Lees alles over onze aangepaste dienstverlening door het coronavirus.

Lees meer Afbeelding sluiten

In Jong010: Wat kan je doen tegen afleiding in de klas

20 september 2018 - bijgewerkt op: 03 november 2020

Linda van het Centrum voor Jeugd en Gezin reageert iedere maand in Jong010 op een vraag of probleem van een leerling of klas. Ze beantwoordt deze maand de vraag van Roeline (9).

Roeline (9): ‘Ik ben in de klas snel afgeleid. Ik heb daardoor mijn opdrachten niet af of volg de les niet. Dat vind ik niet fijn. Wat kan ik doen zodat ik minder afgeleid ben?’

CJG Karakter Jong010 web

Hallo Roeline,

Ik vind het goed dat je je afvraagt wat je zelf kunt doen om je aandacht beter bij de les te houden. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor je snel bent afgeleid. Het is belangrijk om te weten te komen waardoor jij wordt afgeleid. Komt het bijvoorbeeld door geluiden van andere leerlingen? Ben je soms aan het dromen? Of heb je thuis misschien problemen waaraan je denkt?

Momenten dat het goed gaat

Zijn er momenten waarop het lukt om je goed te concentreren? Zo ja, kijk dan wat er op die momenten gebeurt. Heb je dan meer interesse in het onderwerp van de les? Ben je beter uitgerust? Of voel je je vrolijker? Deze vragen kunnen je helpen om een oplossing te bedenken zodat je minder afgeleid bent. Het kan helpen om de vragen samen met een volwassene te beantwoorden.

Vast ritme of bewegen in de les

Sommige kinderen kunnen zich beter concentreren als ze een vast ritme aanhouden. Ga bijvoorbeeld iedere dag op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op hetzelfde tijdstip op. Sommige leerlingen zijn minder snel afgeleid als ze tijdens de les een klein beetje bewegen. Ze friemelen bijvoorbeeld aan hun kleding of bewegen op hun stoel. Die bewegingen helpen de leerlingen om hun aandacht erbij te houden. Spreek met je leraar af wat jij kunt doen tijdens een les zonder dat je anderen afleidt.

Hulp van je juf of meester

Je kunt met je juf of meester ook kijken wat er in de klas gedaan kan worden om jou te helpen. Misschien helpt het om dichter bij de leraar te zitten. Of misschien mag je iets leuks doen als je je opdrachten geconcentreerd hebt gemaakt. Sommige leerlingen vinden het fijn om een koptelefoon op te zetten als ze opdrachten maken. Je kunt ook altijd hulp vragen aan de jeugdverpleegkundige bij jou op school.

Groetjes,

Linda

Deel deze pagina met anderen via:

Je hebt de link zojuist gekopieërd.