Ga naar inhoud

Een afspraak? Kom met (1 kind en) 1 volwassene! Vergeet ook je mondkapje niet. Lees alles over onze aangepaste dienstverlening door het coronavirus.

Lees meer Afbeelding sluiten

Vol zelfvertrouwen nieuwe vrienden maken op vakantie

19 juni 2018 - bijgewerkt op: 23 februari 2021

Als ouder wil je graag dat je kind gelukkig is en vol zelfvertrouwen door het leven gaat. Ook als je een leuke vakantie hebt gepland is het een fijn vooruitzicht dat jouw kind zichzelf kan redden en vermaken. Voor kinderen is het soms lastig om nieuwe vrienden te maken in een andere omgeving. Pedagoog Lianne de Keizer geeft tips hoe je het zelfvertrouwen van je kind kunt ondersteunen.

Vakantie04 ORIGINAL
Vrienden maken op vakantie

'Een kind met genoeg zelfvertrouwen gelooft in zichzelf en in wat het kan', zegt Lianne. 'Vol zelfvertrouwen de nieuwe omgeving verkennen, vrienden maken en uitdagingen aan kunnen gaan. Samen kunnen jullie bouwen aan meer zelfvertrouwen.' Hoe? Lianne geeft tips:

Hoe zelfbewuster jij bent, hoe zelfverzekerder je kind is.
  • Stimuleer je kind om nieuwe dingen te proberen en uitdagingen aan te gaan.
  • Beloon de weg vol hobbels er naartoe in plaats van het uiteindelijke resultaat.
  • Geef tips om iets te gaan ondernemen, maar neem het niet over van je kind. Op deze manier is de beloning als het lukt veel zoeter!
  • Ga je naar het buitenland op vakantie? Leer samen met je kind woordjes in de taal van het land waar je naartoe gaat. Zo kan hij makkelijker contacten leggen.
  • Let er op dat je je kind niet steeds vermaakt. Kinderen mogen zich vervelen. Uit verveling ontstaat creativiteit en onderneming.
  • Op vakantie kunnen kinderen makkelijker naar buiten en spelen met en in de natuur. Dit is voor ieder kind goed, groot en klein. Leg die tablet en smartphones dus maar weg!
  • Zorg voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning.
  • Laat je kind soms ook kiezen. Kiezen stimuleert de eigenheid en de zelfstandigheid van je kind.
  • Bied structuur en stel grenzen en regels. Zo heb je een veilig kader waarbinnen ge√ęxperimenteerd kan en mag worden.

Maar bovenal; geef het goede voorbeeld. Je kind volgt je vanzelf. Hoe zelfbewuster jij bent, hoe zelfverzekerder je kind is. En omgekeerd!', Sluit Lianne af.

Meer over emotionele ontwikkeling