Ga naar inhoud

Zo maak je tandenpoetsen leuk

18 september 2019 - bijgewerkt op: 23 februari 2021

Goed tandenpoetsen is erg belangrijk, maar is lastig wanneer je kind niet mee wil werken. ‘Het tegenstribbelen is normaal: het hoort bij de ontwikkeling van je kind’, zegt stafverpleegkundige Esther van ’t Hoff. Stribbelt jouw kind weleens tegen? Esther geeft 8 tips die tandenpoetsen leuk kunnen maken.

Shutterstock 1192290067 075x
Je peuter draait zijn hoofd weg, wil zijn mond niet opendoen of gaat heel hard huilen als het weer tijd is om de tanden te poetsen. Als kinderen een jaar of 2 zijn, beginnen ze een eigen willetje te krijgen. Dit zorgt ervoor dat tandenpoetsen niet altijd even soepel verloopt. Dit zijn de tips van Esther:
  • Hou een vaste volgorde aan, zodat het tandenpoetsen een gewoonte wordt. Zo weet je kind precies waar hij aan toe is. Bijvoorbeeld: Pyjama aan, tandenpoetsen, voorlezen en dan slapen.
  • Zoek samen met je kind een leuke tandenborstel en kindertandpasta uit.
  • Poets samen. Je geeft dan het goede voorbeeld, en is het ook nog eens een stuk gezelliger! Laat je kind eerst zelf poetsen en poets dan nog even na. Je kunt ook elkaars tanden poetsen: misschien vindt je kind het wel leuk om ook jouw tanden eens te poetsen.
  • Download een tandenpoets-app, bijvoorbeeld Tandenland. Deze app heeft een leuke timer met een liedje, filmpjes en tips om het gebit gezond te houden.
  • Is je kind bang? Een spiegel kan de angst wegnemen. Zo ziet je kind wat er gebeurt.
  • Luister tijdens het poetsen samen naar het tandenpoetslied: [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=27fjELB_f5o[/youtube]
  • Koop een tandenpoetsboekje. Er zijn verschillende boekjes verkrijgbaar waarmee je je kind leert over tandenpoetsen. Peuters vinden het leuk om verhalen voorgelezen te krijgen die herkenbaar zijn voor ze. Esther tipt: Naar bed met Nijntje van Dick Bruna en Anna poetst haar tanden van Kathleen Amant.
  • Ga vanaf 2 jaar met je kind naar de tandarts (dit wordt vergoed vanuit de basisverzekering). Op deze manier went je kind aan de tandartscontrole. Als je zelf bang bent voor de tandarts, laat dat dan niet merken aan je kind. Zo breng je je angst over.
Meer informatie
Praktische tips over tandenpoetsen zoals wat voor tandenborstel je moet gebruiken, hoe vaak er gepoetst moet worden, op welke manier enzovoorts, lees je in onze folder Een gezond gebit.