Centrum voor jeugd en gezin | Zwemmen in natuurwater? Pas op voor… Ga naar inhoud

Een afspraak? Kom met (1 kind en) 1 volwassene! Vergeet ook je mondkapje niet. Lees alles over onze aangepaste dienstverlening door het coronavirus.

Lees meer Afbeelding sluiten

Zwemmen in natuurwater? Pas op voor blauwalg!

24 juni 2020 - bijgewerkt op: 10 november 2020

Tijdens warme dagen is het lekker om verkoeling te zoeken in het water. Zwembaden en andere wateren zijn dan ook druk bezocht. Wil je zwemmen in open water, zoals sloten en meren? Check dan eerst even of het water schoon en veilig is om in te zwemmen.

Meisjezwemmen 2

Na het zwemmen kun je last krijgen van jeuk, huiduitslag of hoofdpijn. Die klachten kunnen door het zwemwater komen. Planten, algen, bacteriën of andere organismen in het water kunnen gezondheidsklachten bij de mens veroorzaken. Ook honden die in het water zwemmen, kunnen er last van hebben.

Wat is blauwalg?

Door het warme weer wordt de giftige blauwalg meer aangetroffen in de open wateren. Deze bacterie die met warmte snel groeit in zoet oppervlaktewater en heeft meestal een blauwgroene kleur, soms rood-bruin. De blauwalg zorgt voor misselijkheid, buikpijn en diarree. Jeugdarts Bernice adviseert: 'Vooral kinderen zijn kwetsbaar, zij krijgen het water sneller binnen via de mond. Klachten verschijnen ongeveer twaalf uur na blootstelling en kunnen soms vijf dagen aanhouden. Over het algemeen verdwijnen de klachten vanzelf. Zo niet, neem dan contact op met je huisarts.'

Naast de blauw alg zijn er ook dode vissen die waarschijnlijk gestorven zijn door de bacterie die botulisme (vergiftiging) veroorzaakt. Daarnaast hebben dode vissen en vogels veel ziektekiemen die voor ons gevaarlijk zijn.

'Kortom: voor je gaat zwemmen in open water eerst controleren of het water wel schoon is. Let dus ook op de (waarschuwings)borden bij het water. Als er wordt gewaarschuwd voor blauwalg, ga dan niet het water in. Heb je er toch in gezwommen? Trek dan direct je badkleding uit, neem een douch, droog je goed af en trek droge kleding aan', sluit Bernice af.

Zwemwater.nl

Wil je zwemmen in natuurwater? Op zwemwater.nl kun je controleren of het water schoon en veilig is. Je kunt ook de app downloaden.

Meer informatie?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee!