Ga naar inhoud

CJG en het coronavirus: wanneer zien we jouw kind?

Samen doen we er alles aan het coronavirus te beheersen. De landelijke maatregelen hiervoor hebben ook gevolgen voor de afspraken voor jouw kind bij ons. We maken de afspraken op onze locaties zo kort mogelijk: hoe korter het contact, hoe kleiner de kans van besmetting. In sommige gevallen betekent dit bijvoorbeeld een korte afspraak op locatie in combinatie met een afspraak via (beeld)bellen.

Heb je zorgen over de ontwikkeling van je kind of wil je extra ondersteuning? Of heb je vragen over opgroeien en opvoeden? Neem dan contact met ons op. Dan kijken we samen of, wanneer en hoe we een extra afspraak kunnen maken.

Hieronder zie je het contactmomentenschema en lees wat je per afspraak kunt verwachten.

22 weken zwangerschap: maternale kinkhoestvaccinatie

Vrouwen die 22 weken of langer zwanger zijn kunnen de vaccinatie tegen kinkhoest halen tijdens een inloopspreekuur op een van onze CJG-locaties. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken en is gevaarlijk voor baby’s. De vaccinatie tijdens de zwangerschap zorgt ervoor dat baby’s meteen vanaf de geboorte tegen deze ziekte zijn beschermd.

Tussen 4 en 12 dagen: neonatale screeningen

Bij pasgeboren baby’s testen het gehoor; in Rotterdam doen we dit op een CJG-locatie, in de andere gemeenten komen we ervoor bij je thuis. Bij je thuis nemen we gelijk de hielprik af. Je krijgt hierover een brief of we bellen je. In Rotterdam komt voor de hielprik de verloskundige bij je langs.

Eerste of tweede week: geboorteconsult

In de eerste of tweede week na de geboorte van je kind nemen we contact met je op. In overleg bepalen we of het geboorteconsult via (beeld)bellen kan, of wij bij je op bezoek te komen of dat we een afspraak op een CJG-locatie inplannen. Heb je vragen over opvoeden, opgroeien en verzorging? Stel die gerust. We geven advies en bieden waar nodig ondersteuning.

3 weken: afspraak

Tijdens deze afspraak meten we de lengte en het gewicht van je kind. Daarna onderzoeken en bespreken we met jou de gezondheid en ontwikkeling. Heb je vragen over opvoeden, opgroeien en verzorging? Stel die gerust. We geven advies en bieden waar nodig ondersteuning. Ook bespreken we het Rijksvaccinatieprogramma. We spreken af op één van onze CJG-locaties, maar door het coronavirus kan het zijn dat een deel van deze afspraak via (beeld)bellen gaat. Zo hoef je niet langer dan nodig naar een CJG-locatie: hoe korter de afspraak, hoe kleiner de kans op een coronabesmetting.

8 weken: afspraak

Tijdens een (beeld)belafspraak onderzoeken en bespreken we met jou de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Heb je vragen over opvoeden, opgroeien en verzorging? Stel die gerust. We geven advies en bieden waar nodig ondersteuning. Komen we er tijdens ons gesprek achter dat een extra afspraak op locatie handig is? Dan plannen we deze in. Dat doen we ook als jouw kind een extra vaccinatie nodig heeft.

3 maanden: afspraak met vaccinatie

Tijdens deze afspraak meten we de lengte en het gewicht van je kind. We onderzoeken en bespreken met jou de gezondheid en ontwikkeling. Heb je vragen over opvoeden, opgroeien en verzorging? Stel die gerust. We geven advies en bieden waar nodig ondersteuning. Daarnaast geven we 2 vaccinaties volgens het Rijksvaccinatieprogramma: 1 tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib-ziekten en hepatitis B (DKTP-Hib-HepB) en 1 tegen pneumokokken (Pneu). Door je kind te laten vaccineren bescherm je hem tegen deze ernstige (kinder)ziekten. We spreken af op één van onze CJG-locaties, maar door het coronavirus kan het zijn dat een deel van deze afspraak via (beeld)bellen gaat. Zo hoef je niet langer dan nodig naar een CJG-locatie: hoe korter de afspraak, hoe kleiner de kans op een coronabesmetting.

5 maanden: afspraak met vaccinatie

Tijdens deze afspraak meten we de lengte en het gewicht van je kind en geven we 2 vaccinaties volgens het Rijksvaccinatieprogramma: 1 tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib-ziekten en hepatitis B (DKTP-Hib-HepB) en 1 tegen pneumokokken (Pneu). Door je kind te laten vaccineren bescherm je hem tegen deze ernstige (kinder)ziekten. Heb je vragen over opvoeden, opgroeien en verzorging, stel die gerust. We geven advies en bieden waar nodig ondersteuning. We spreken af op één van onze CJG-locaties, maar door het coronavirus kan het zijn dat een deel van deze afspraak via (beeld)bellen gaat. Zo hoef je niet langer dan nodig naar een CJG-locatie: hoe korter de afspraak, hoe kleiner de kans op een coronabesmetting.

11 maanden: afspraak met vaccinatie

Tijdens deze afspraak meten we de lengte en het gewicht van je kind en geven we 1 vaccinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma: tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib-ziekten en hepatitis B (DKTP-Hib-HepB). Door je kind te laten vaccineren bescherm je hem tegen deze ernstige (kinder)ziekten. Is het nodig is om meer te bespreken of te onderzoeken, dan plannen we een uitgebreide afspraak in. We spreken af op één van onze CJG-locaties, maar door het coronavirus kan het zijn dat een deel van deze afspraak via (beeld)bellen gaat. Zo hoef je niet langer dan nodig naar een CJG-locatie: hoe korter de afspraak, hoe kleiner de kans op een coronabesmetting.

14 maanden: afspraak met vaccinatie

Tijdens deze afspraak meten we de lengte en het gewicht van je kind. We onderzoeken en bespreken we met jou de gezondheid en ontwikkeling. Heb je vragen over opvoeden, opgroeien en verzorging? Stel die gerust. We geven advies en bieden waar nodig ondersteuning. Ook krijgt je kind 2 vaccinaties volgens het Rijksvaccinatieprogramma: 1 tegen de bof, mazelen en rodehond (BMR) en 1 tegen de meningokokkenziekte (MenACWY). Door je kind te laten vaccineren bescherm je hem tegen deze ernstige (kinder)ziekten. We spreken af op één van onze CJG-locaties, maar door het coronavirus kan het zijn dat een deel van deze afspraak via (beeld)bellen gaat. Zo hoef je niet langer dan nodig naar een CJG-locatie: hoe korter de afspraak, hoe kleiner de kans op een coronabesmetting.

Rond 2,5 jaar: peuterconsult

Het Peuterconsult vervangt tijdelijk de consulten 2 en 3 jaar en doen we zoveel mogelijk via (beeld)bellen. We nodigen jou en je kind uit als je kind tussen de 2 en 3 jaar oud is. We onderzoeken en bespreken de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Heb je vragen over opvoeden, opgroeien en verzorging? Stel die gerust. We geven advies en bieden waar nodig ondersteuning. Blijkt tijdens de afspraak dat meer onderzoek handig is, bijvoorbeeld naar de groei? Dan maken we een extra afspraak op één van onze locaties. Heeft jouw kind nog geen uitnodiging gekregen, maar heb je zelf vragen of zorgen? Neem dan contact met ons op.

Rond 4 jaar: afspraak met vaccinatie

Tijdens deze afspraak meten we de lengte en het gewicht van je kind. Heb je vragen over opvoeden, opgroeien en verzorging? Stel die gerust. We geven advies en bieden waar nodig ondersteuning. Ook doen we een ogentest om te onderzoeken of je kind goed kan zien. Je kind krijgt 1 vaccinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma: tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP). We spreken af op één van onze CJG-locaties, maar door het coronavirus kan het zijn dat een deel van deze afspraak via (beeld)bellen gaat. Zo hoef je niet langer dan nodig naar een CJG-locatie: hoe korter de afspraak, hoe kleiner de kans op een coronabesmetting.

Groep 2: afspraak

Tijdens deze (beeld)belafspraak onderzoeken en bespreken we met jou de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Daarvoor gebruiken we onder meer de 2 vragenlijsten die bij de uitnodiging voor deze afspraak zitten. Heb je vragen over opvoeden, opgroeien en verzorging? Stel die gerust. We geven advies en bieden waar nodig ondersteuning. Blijkt tijdens de afspraak dat meer onderzoek handig is, bijvoorbeeld naar de groei? Dan maken we een extra afspraak op één van onze locaties. Door het coronavirus kan het even duren voor je kind een uitnodiging krijgt. Heb je al eerder zorgen of vragen? Neem dan contact met ons op. We bespreken dan of de afspraak eerder kan worden ingepland.

9 jaar: vaccinaties DTP/BMR

Je kind krijgt 2 vaccinaties volgens het Rijksvaccinatieprogramma: tegen difterie, tetanus en polio (DTP) en tegen bof, mazelen en rodehond (BMR). We geven deze vaccinaties tijdelijk op onze CJG-locaties. Je krijgt hierover een brief met een datum, tijdstip en CJG-locatie.

Groep 7: vervalt tijdelijk

Deze afspraak in groep 7 van de basisschool vervalt tijdelijk.

12/13 jaar (meisjes): vaccinatie HPV

Je dochter krijgt eerst 1 vaccinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma: tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus kan onder andere baarmoederhalskanker veroorzaken. Na ongeveer een halfjaar nodigen we je dochter uit voor nog een prik hiertegen. Voor een zo goed mogelijke bescherming is het belangrijk dat ze beide vaccinaties haalt. We geven deze tijdelijk op onze CJG-locaties. Je dochter krijgt hierover een brief met een datum, tijdstip en CJG-locatie.

Klas 2: jij en je gezondheid

De jongeren in klas 2 van het voortgezet onderwijs, nodigen wij uit voor een gesprek. Jij en je kind krijgen hierover tijdens het schooljaar beiden een brief thuisgestuurd. In een (online) lesuur vraagt de jeugdverpleegkundige eerst iedereen een digitale vragenlijst in te vullen. De vragen gaan over gezondheid en gezond gedrag, en na het invullen volgt gelijk een persoonlijk gezondheidsprofiel. Dat profiel bespreken we tijdens de afspraak met jouw kind. De afspraak is, als het door corona kan, op een CJG-locatie of school. Kan dat niet, dan doen we de afspraak via (beeld)bellen.

14 jaar: vaccinatie meningokokkenziekte

Je kind krijgt 1 vaccinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma: tegen de meningokokkenziekte (MenACWY). Deze vaccinatie geven wij tijdelijk op onze CJG-locaties. Jouw kind krijgt hiervoor een brief met een datum, tijdstip en CJG-locatie.