Ga naar inhoud

Tussen 4 en 12 dagen: neonatale screeningen

Kort na de geboorte testen we het gehoor van je kind. Officieel heet dit de gehoorscreening. Het gehoor is belangrijk voor de taal- en spraakontwikkeling. Je kind krijgt een zacht dopje in zijn oor. Hierin zitten een luidsprekertje en een microfoontje. Uit het luidsprekertje komt een zacht ratelend geluid. Als reactie op dit geluid geeft een gezond oor een geluid terug. Het microfoontje vangt dat geluid op en geeft aan of het oor goed werkt. Na de gehoortest krijg je meteen de uitslag. Het is belangrijk dat je kind rustig is tijdens de gehoortest.

In de gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Brielle, Goeree-Overflakkee, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Nissewaard, Ridderkerk, Schiedam, Vlaardingen en Westvoorne komen we voor de gehoortest bij je thuis. We doen dan gelijk de hielprik. We nemen een paar druppels bloed af uit de hiel van je kind en sturen dat bloedmonster naar een laboratorium. Daar wordt het onderzocht op een aantal ernstige, zeldzame aangeboren ziekten.

De neonatale screeningen duren ongeveer 15 minuten. Je krijgt een uitnodiging.

1e of 2e week: geboorteconsult

In de eerste of tweede week na de geboorte neemt de jeugdverpleegkundige contact met jou op. Zij stemt het geboorteconsult met je af: bij een eerste kind komt ze op bezoek, bij een tweede of volgende kind kijken jullie samen wat voor afspraak het best bij jou past. Wil je bijvoorbeeld dat ze langskomt, maken jullie een afspraak op het CJG of bellen jullie? Zien jullie elkaar, dan krijg je gelijk de GroeiGids. Is jullie eerste afspraak telefonisch, dan krijg je de GroeiGids bij een later bezoek aan het CJG.

Tip: neem de GroeiGids mee naar het consultatiebureau. Zo kunnen de afspraken en andere bijzonderheden erin worden gezet. Je kunt natuurlijk ook de GroeiGids app gebruiken.

3 weken: consultatiebureau

Tijdens deze afspraak meet de (dokters)assistent de lengte en het gewicht van je kind. Vervolgens onderzoekt en bespreekt de jeugdarts met jou de gezondheid en ontwikkeling. Ook bespreken jullie het Rijksvaccinatieprogramma. Door je kind te laten vaccineren bescherm je hem tegen een aantal ernstige (kinder)ziekten. Heb je vragen over opvoeden, opgroeien en verzorging? Stel die gerust. De jeugdarts geeft advies en biedt waar nodig ondersteuning. De afspraak duurt ongeveer 30 minuten (dit is inclusief meten en wegen) en maak je tijdens het geboortehuisbezoek.

8 weken: consultatiebureau

Tijdens deze afspraak meet de (dokters)assistent de lengte en het gewicht van je kind. Vervolgens onderzoekt en bespreekt de jeugdverpleegkundige met jou de gezondheid en ontwikkeling. Heb je vragen over opvoeden, opgroeien en verzorging? Stel die gerust. De jeugdverpleegkundige geeft advies en biedt waar nodig ondersteuning. Sommige kinderen hebben een extra vaccinatie nodig; zij krijgen deze tijdens deze afspraak. De jeugdarts overlegt dit tijdens het 3 weken consult. De afspraak duurt ongeveer 30 minuten (dit is inclusief meten en wegen).

3 maanden: consultatiebureau

Tijdens deze afspraak meet de (dokters)assistent de lengte en het gewicht van je kind. Daarna geeft de jeugdarts de vaccinaties tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP), Hib-ziekten (Hib) en hepatitis B (HepB) volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Door je kind te laten vaccineren bescherm je hem tegen deze ernstige (kinder)ziekten. Heb je vragen over opvoeden, opgroeien en verzorging? Stel die gerust. De jeugdarts geeft advies en biedt waar nodig ondersteuning. De afspraak duurt ongeveer 30 minuten (dit in inclusief meten en wegen) en maak je tijdens het 8 weken consult.

Tip: vergeet de vaccinatiekaart van je kind niet mee te nemen.

5 maanden: consultatiebureau en vaccinatie

Tijdens deze afspraak meet de (dokters)assistent de lengte en het gewicht van je kind. Daarna is het tijd voor de vaccinaties tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP), Hib-ziekten (Hib), hepatitis B (HepB) en pneumokokken (Pneu) volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Door je kind te laten vaccineren bescherm je hem tegen deze ernstige (kinder)ziekten. Ook onderzoekt en bespreekt de jeugdarts met jou de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Heb je vragen over opvoeden, opgroeien en verzorging? Stel die gerust. De jeugdarts geeft advies en biedt waar nodig ondersteuning. De afspraak duurt ongeveer 20 minuten (dit is inclusief meten en wegen) en maak je tijdens het 3 maanden consult.

Tip: vergeet de GroeiGids en vaccinatiekaarten van je kind niet mee te nemen.

8 maanden: groepsbijeenkomst

Een paar keer per jaar organiseert de jeugdverpleegkundige een groepsbijeenkomst voor ouders met kinderen in de leeftijd van 7 tot 10 maanden. Ze geeft informatie over de ontwikkeling en opvoeding van je kind in deze leeftijdsfase. Daarnaast is er gelegenheid om ervaringen met andere ouders te delen en vragen te stellen. De bijeenkomst duurt ongeveer een uur. In de agenda zie je wanneer de bijeenkomsten zijn. Je wordt ervoor uitgenodigd, maar je kunt ook jezelf ervoor opgeven bij jouw lokale CJG.

8 maanden: extra afspraak

Is het nodig je kind extra te onderzoeken, of wil je zelf graag een gesprek of extra ondersteuning? Dan is deze extra afspraak met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige mogelijk. De afspraak duurt ongeveer 20 minuten en maak je tijdens het 6 maanden consult.

11 maanden: vaccinatie tegen ernstige ziekten

Tijdens deze afspraak meet de (dokters)assistent de lengte en het gewicht van je kind. Daarna geeft de jeugdverpleegkundige de vaccinaties tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP), Hib-ziekten (Hib), hepatitis B (HepB) en pneumokokken (Pneu) volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Door je kind te laten vaccineren bescherm je hem tegen deze ernstige (kinder)ziekten. De afspraak duurt ongeveer 15 minuten (dit is inclusief meten en wegen) en je krijgt er een uitnodiging voor thuisgestuurd. Heb je vragen over opvoeden, opgroeien en verzorging van je kind? Dan kun je altijd terecht op het inloopspreekuur.

Tip: vergeet de vaccinatiekaarten van je kind niet mee te nemen.

11 maanden: extra afspraak

Is het nodig je kind extra te onderzoeken, of wil je zelf graag een gesprek of extra ondersteuning? Dan is deze extra afspraak met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige mogelijk. Je kind krijgt dan gelijk de vaccinaties tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP), Hib-ziekten (Hib), hepatitis B (HepB) en pneumokokken (Pneu) volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Door je kind te laten vaccineren bescherm je het tegen deze ernstige (kinder)ziekten. De afspraak duurt ongeveer 20 minuten en je krijgt er een uitnodiging voor thuisgestuurd.

Tip: vergeet de vaccinatiekaarten van je kind niet mee te nemen.

14 maanden: consultatiebureau

Tijdens deze afspraak meet de (dokters)assistent de lengte en het gewicht van je kind. Vervolgens bespreekt de jeugdverpleegkundige met jou de gezondheid en ontwikkeling. Ook krijgt je kind vaccinaties tegen de bof, mazelen en rodehond (BMR) en tegen de meningokokkenziekte (MenACWY) volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Door je kind te laten vaccineren bescherm je het tegen deze ernstige (kinder)ziekten. Je kunt ook al jouw vragen stellen over opvoeden, opgroeien en verzorging. De afspraak duurt ongeveer 40 minuten (dit is inclusief meten en wegen) en je krijgt er een uitnodiging voor thuisgestuurd.

Tip: vergeet de vaccinatiekaarten van je kind niet mee te nemen.

Tussen 1,5 en 3,5 jaar: peuterconsult

Tijdens deze afspraak meet de (dokters)assistent de lengte en het gewicht van je kind. De onderbroek of luier mag hierbij aanblijven. Vervolgens onderzoekt en bespreekt de jeugdverpleegkundige met jou de gezondheid en ontwikkeling van je kind.

Vanaf de leeftijd van drie jaar wordt er bij sommige kinderen een ogentest gedaan, de jeugdverpleegkundige bespreekt dit tijdens het consult.

Heb je vragen over opvoeden, opgroeien en verzorging? Stel die gerust. De jeugdverpleegkundige geeft advies en biedt waar nodig ondersteuning. De afspraak duurt ongeveer 30 minuten en je krijgt er een uitnodiging voor thuisgestuurd.

Download ogentest

4 jaar: vaccinatiespreekuur en ogentest

Je kind krijgt van de doktersassistent een vaccinatie tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP), volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Door je kind te laten vaccineren bescherm je het tegen deze ernstige (kinder)ziekten. Daarna volgt een ogentest om te onderzoeken of je kind goed kan zien. Bij de uitnodiging voor deze afspraak zit een voorbeeld. Of klik op de roze link hieronder. De afspraak duurt ongeveer 15 minuten en je krijgt er een uitnodiging voor thuisgestuurd.

Tip: oefen de ogentest vooraf met je kind. Vergeet je de vaccinatiekaart niet mee te nemen?

Download ogentest
Lees meer over het gebruik van vragenlijsten

4 jaar: extra afspraak


Is het nodig je kind extra te onderzoeken, of wil je zelf graag een gesprek of extra ondersteuning? Dan is deze extra afspraak met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige mogelijk. Je kind krijgt dan gelijk de vaccinaties tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP), volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Door je kind te laten vaccineren bescherm je het tegen deze ernstige (kinder)ziekten. Ook wordt een ogentest gedaan om te onderzoeken of je kind goed kan zien. De afspraak duurt ongeveer 30 minuten (dit in inclusief meten en wegen) en je krijgt er een uitnodiging voor thuisgestuurd.

Tip: oefen de ogentest vooraf met je kind. Vergeet je de vaccinatiekaart niet mee te nemen?

Download ogentest
Lees meer over het gebruik van vragenlijsten

Groep 2: meten, wegen en meer…

Tijdens deze afspraak meet een van onze professionals de lengte en het gewicht van je kind. Daarna volgt een ogen- en gehoortest. Ook wordt de motoriek bekeken en zo nodig doet een jeugdarts lichamelijk onderzoek. De jeugdarts of jeugdverpleegkundige gaat met je in gesprek en je kunt vragen stellen over de opvoeding, ontwikkeling, thuissituatie of gezondheid van je kind. Bij de uitnodiging ontvang je 2 vragenlijsten om in te vullen. Deze worden gebruikt tijdens het gesprek. Met jouw toestemming worden de resultaten van deze afspraak met de leerkracht besproken, omdat deze jouw kind dagelijks ziet en wij nauw samenwerken met school. De afspraak duurt ongeveer 40 minuten. Je ontvangt een uitnodiging.

Tip: oefen de ogentest vooraf met je kind. Een voorbeeld van de ogentest vind je bij de uitnodiging. Of klik op de link hieronder.

Download ogentest

Download vragenlijst
Lees meer over het gebruik van vragenlijsten

9 jaar: vaccinatie

Je kind krijgt de vaccinaties tegen difterie, tetanus en polio (DTP) en tegen de bof, mazelen en rodehond (BMR) volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Door je kind te laten vaccineren bescherm je het tegen deze ernstige (kinder)ziekten. De uitnodiging voor deze vaccinaties wordt naar je huisadres verstuurd. Daarin staat op welke locatie de vaccinaties worden gegeven.

Tip: vergeet de vaccinatiekaarten van je kind niet mee te nemen.

Groep 7: meten, wegen en meer…

Deze afspraak kun je zelf inplannen. Je krijgt hiervoor een brief met alle informatie thuisgestuurd. Tijdens de afspraak meet de jeugdverpleegkundige de lengte en het gewicht van je kind. Het ondergoed mag daarbij aanblijven. Daarna gaan jullie in gesprek over eventuele vragen die je hebt. Om je een idee te geven van wat je kunt bespreken, sturen we je een lijst met onderwerpen die je ook met je kind kunt doornemen. Daarnaast voegen we een vragenlijst bij die je thuis kunt invullen; de jeugdverpleegkundige gebruikt jouw antwoorden tijdens het gesprek. De afspraak duurt 20 minuten.

Download lijst
Lees meer over het gebruik van vragenlijsten

12/13-jarige meisjes: HPV-vaccinatie

In het jaar dat meisjes 13 worden krijgen zij, volgens het Rijksvaccinatieprogramma, de uitnodiging voor 2 vaccinaties tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Je dochter krijgt 2 vaccinaties in 6 maanden tijd. Voor een zo goed mogelijke bescherming is het belangrijk dat ze beide vaccinaties haalt. Meisjes die in aanmerking komen voor een HPV-vaccinatie ontvangen een uitnodiging thuis.

Tip: vergeet de vaccinatiekaart niet mee te nemen.

Klas 2: gesprek met de jeugdverpleegkundige

De jongeren in klas 2 van het voortgezet onderwijs, die wij in schooljaar 2018-2019 niet zagen, nodigen wij uit voor een gesprek op school. Jij en je kind krijgen hierover beiden een brief thuisgestuurd. De jeugdverpleegkundige meet de lengte en het gewicht van je kind en kan vragen beantwoorden. Ze gebruikt hiervoor een vragenlijst. Werkt de school van jouw kind met de digitale vragenlijst Jij en je gezondheid, dan stelt de jeugdverpleegkundige zich vóór het persoonlijke gesprek voor in de klas. Zij vraagt dan iedereen de digitale vragenlijst in te vullen. De vragen gaan over gezondheid en gezond gedrag, en na het invullen volgt gelijk een persoonlijk gezondheidsprofiel.

Heb je vragen voor de jeugdverpleegkundige of maak jij je zorgen, bijvoorbeeld over de ogen of oren van je kind? Neem dan gerust contact op via ons contactcentrum.