Ga naar inhoud

Een afspraak? Kom met (1 kind en) 1 volwassene! Vergeet ook je mondkapje niet. Lees alles over onze aangepaste dienstverlening door het coronavirus.

Lees meer Afbeelding sluiten

CJG en het coronavirus: wanneer zien we jouw kind?

Samen doen we er alles aan het coronavirus te beheersen. De landelijke maatregelen hiervoor hebben ook gevolgen voor de afspraken voor jouw kind bij ons. Doordat we 1,5 meter afstand van elkaar houden, kunnen we minder mensen ontvangen op onze CJG-locaties. Het kan zijn dat sommige afspraken via (beeld)bellen plaatsvinden.

Heb je zorgen over de ontwikkeling van je kind, dan kun thuis oefenen met de Van Wiechenfilmpjes. Heb je hierover, of over opgroeien en opvoeden, vragen of zorgen? Neem dan contact met ons op. Dan kijken we samen of, wanneer en hoe we een extra afspraak kunnen maken.

Hieronder zie je het contactmomentenschema en lees wat je per afspraak kunt verwachten.

22 weken zwangerschap: maternale kinkhoestvaccinatie

Vrouwen die 22 weken of langer zwanger zijn kunnen de vaccinatie tegen kinkhoest halen tijdens een inloopspreekuur op een van onze CJG-locaties. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken en is gevaarlijk voor baby’s. De vaccinatie tijdens de zwangerschap zorgt ervoor dat baby’s meteen vanaf de geboorte tegen deze ziekte zijn beschermd.

Tussen 4 en 12 dagen: neonatale screeningen

Bij pasgeboren baby’s testen we het gehoor; in Rotterdam doen we dit op een CJG-locatie, in de andere gemeenten komen we ervoor bij je thuis. Bij je thuis nemen we gelijk de hielprik af. Je krijgt hierover een brief of we bellen je. In Rotterdam komt voor de hielprik de verloskundige bij je langs.

Eerste of tweede week: geboorteconsult

In de eerste of tweede week na de geboorte van je kind nemen we contact met je op. In overleg bepalen we of het geboorteconsult via (beeld)bellen kan, of wij bij je op bezoek te komen of dat we een afspraak op een CJG-locatie inplannen. Heb je vragen over opvoeden, opgroeien en verzorging? Stel die gerust. We geven advies en bieden waar nodig ondersteuning.

3 weken: afspraak

Tijdens deze afspraak meten we de lengte en het gewicht van je kind. Daarna onderzoeken en bespreken we met jou de gezondheid en ontwikkeling. Heb je vragen over opvoeden, opgroeien en verzorging? Stel die gerust. We geven advies en bieden waar nodig ondersteuning. Ook bespreken we het Rijksvaccinatieprogramma. We spreken af op één van onze CJG-locaties.

8 weken: afspraak

Tijdens een (beeld)belafspraak onderzoeken en bespreken we met jou de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Heb je vragen over opvoeden, opgroeien en verzorging? Stel die gerust. We geven advies en bieden waar nodig ondersteuning. Komen we er tijdens ons gesprek achter dat een extra afspraak op locatie handig is? Dan plannen we deze in. Dat doen we ook als jouw kind een extra vaccinatie nodig heeft.

3 maanden: afspraak met vaccinatie

Tijdens deze afspraak meten we de lengte en het gewicht van je kind. We onderzoeken en bespreken met jou de gezondheid en ontwikkeling. Heb je vragen over opvoeden, opgroeien en verzorging? Stel die gerust. We geven advies en bieden waar nodig ondersteuning. Daarnaast geven we 2 vaccinaties volgens het Rijksvaccinatieprogramma: 1 tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib-ziekten en hepatitis B (DKTP-Hib-HepB) en 1 tegen pneumokokken (Pneu). Door je kind te laten vaccineren bescherm je hem tegen deze ernstige (kinder)ziekten. We spreken af op één van onze CJG-locaties.

5 maanden: afspraak met vaccinatie

Tijdens deze afspraak meten we de lengte en het gewicht van je kind en geven we 2 vaccinaties volgens het Rijksvaccinatieprogramma: 1 tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib-ziekten en hepatitis B (DKTP-Hib-HepB) en 1 tegen pneumokokken (Pneu). Door je kind te laten vaccineren bescherm je hem tegen deze ernstige (kinder)ziekten. Heb je vragen over opvoeden, opgroeien en verzorging, stel die gerust. We geven advies en bieden waar nodig ondersteuning. We spreken af op één van onze CJG-locaties.

11 maanden: afspraak met vaccinatie

Tijdens deze afspraak meten we de lengte en het gewicht van je kind en geven we 1 vaccinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma: tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib-ziekten en hepatitis B (DKTP-Hib-HepB). Door je kind te laten vaccineren bescherm je hem tegen deze ernstige (kinder)ziekten. Is het nodig is om meer te bespreken of te onderzoeken, dan plannen we een uitgebreide afspraak in. We spreken af op één van onze CJG-locaties.

14 maanden: afspraak met vaccinatie

Tijdens deze afspraak meten we de lengte en het gewicht van je kind. We onderzoeken en bespreken we met jou de gezondheid en ontwikkeling. Heb je vragen over opvoeden, opgroeien en verzorging? Stel die gerust. We geven advies en bieden waar nodig ondersteuning. Ook krijgt je kind 2 vaccinaties volgens het Rijksvaccinatieprogramma: 1 tegen de bof, mazelen en rodehond (BMR) en 1 tegen de meningokokkenziekte (MenACWY). Door je kind te laten vaccineren bescherm je hem tegen deze ernstige (kinder)ziekten. We spreken af op één van onze CJG-locaties.

Rond 2,5 jaar: peuterconsult

Het peuterconsult vervangt tijdelijk de consulten 2 en 3 jaar. We nodigen jou en je kind uit als je kind tussen de 2 en 3 jaar oud is. We onderzoeken en bespreken de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Heb je vragen over opvoeden, opgroeien en verzorging? Stel die gerust. We geven advies en bieden waar nodig ondersteuning. Heeft jouw kind nog geen uitnodiging gekregen, maar heb je zelf vragen of zorgen? Neem dan contact met ons op.

Rond 4 jaar: afspraak met vaccinatie

Tijdens deze afspraak meten we de lengte en het gewicht van je kind. Heb je vragen over opvoeden, opgroeien en verzorging? Stel die gerust. We geven advies en bieden waar nodig ondersteuning. Ook doen we een ogentest om te onderzoeken of je kind goed kan zien. Je kind krijgt 1 vaccinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma: tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP). We spreken af op één van onze CJG-locaties.

Groep 2: afspraak

Tijdens deze (beeld)belafspraak onderzoeken en bespreken we met jou de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Daarvoor gebruiken we onder meer de 2 vragenlijsten die bij de uitnodiging voor deze afspraak zitten. Heb je vragen over opvoeden, opgroeien en verzorging? Stel die gerust. We geven advies en bieden waar nodig ondersteuning. Blijkt tijdens de afspraak dat meer onderzoek handig is, bijvoorbeeld naar de groei? Dan maken we een extra afspraak op één van onze locaties. Door het coronavirus kan het even duren voor je kind een uitnodiging krijgt. Heb je al eerder zorgen of vragen? Neem dan contact met ons op. We bespreken dan of de afspraak eerder kan worden ingepland.

9 jaar: vaccinaties DTP/BMR

Je kind krijgt 2 vaccinaties volgens het Rijksvaccinatieprogramma: tegen difterie, tetanus en polio (DTP) en tegen bof, mazelen en rodehond (BMR). We geven deze vaccinaties tijdelijk op onze CJG-locaties. Je krijgt hierover een brief met een datum, tijdstip en CJG-locatie.

9 jaar consult

Dit is een tijdelijk aanbod voor een geselecteerde groep ouders met kinderen.


Tijdens deze afspraak meten we de lengte en het gewicht van je kind en kijken we naar de ontwikkeling en gezondheid. Ter voorbereiding vragen we je via ons ouderportaal een vragenlijst in te vullen. Voor kinderen hebben we het werkblad Dit ben ik. Deze zit bij de uitnodiging die je van het RIVM hebt ontvangen. Heb je vragen over bijvoorbeeld slapen, (sociale) mediagebruik of gedrag? Stel die gerust. We geven advies en bieden waar nodig ondersteuning. Daarnaast geven we 2 vaccinaties volgens het Rijksvaccinatieprogramma: 1 tegen difterie, tetanus en polio (DTP) en 1 tegen de bof, mazelen en rodehond (BMR) en. Door je kind te laten vaccineren bescherm je hem tegen deze ernstige (kinder)ziekten. We spreken af op één van onze CJG-locaties.

Groep 7: vervalt tijdelijk

Deze afspraak in groep 7 van de basisschool vervalt tijdelijk.

12/13 jaar (meisjes): vaccinatie HPV

Je dochter krijgt eerst 1 vaccinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma: tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus kan onder andere baarmoederhalskanker veroorzaken. Na ongeveer een halfjaar nodigen we je dochter uit voor nog een prik hiertegen. Voor een zo goed mogelijke bescherming is het belangrijk dat ze beide vaccinaties haalt. We geven deze vaccinaties tijdens onze vaccinatiedagen die coronaproof worden georganiseerd.

Klas 2: jij en je gezondheid

De jongeren in klas 2 van het voortgezet onderwijs, nodigen wij uit om een vragenlijst in te vullen. Jij en je kind ontvangen tijdens het schooljaar beiden een aankondiging en uitnodiging. Tijdens een lesuur vraagt de jeugdverpleegkundige eerst iedereen de digitale vragenlijst ‘Jij en je gezondheid’ in te vullen. De vragen gaan over gezondheid en gezond gedrag, en na het invullen volgt gelijk een persoonlijk gezondheidsprofiel. Dat profiel bespreken we tijdens het gesprek met jouw kind. Ook meet de jeugdverpleegkundige de lengte en het gewicht van je kind. De afspraak is, als de coronamaatregelen het toelaten, op een CJG-locatie of op school. Kan dat niet, dan doen we de afspraak via (beeld)bellen.

14 jaar: vaccinatie meningokokkenziekte

Je kind krijgt 1 vaccinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma: tegen de meningokokkenziekte (MenACWY). Deze vaccinatie geven wij tijdelijk op onze CJG-locaties. Jouw kind krijgt hiervoor een brief met een datum, tijdstip en CJG-locatie.

Klas 4: Jij en je gezondheid

De jongeren in klas 4 van het voortgezet onderwijs, nodigen wij uit om een vragenlijst in te vullen. Jij en je kind ontvangen tijdens het schooljaar beiden een aankondiging en uitnodiging. Tijdens een lesuur vraagt de jeugdverpleegkundige eerst iedereen de digitale vragenlijst ‘Jij en je gezondheid’ in te vullen. De vragen gaan over gezondheid en gezond gedrag, en na het invullen volgt gelijk een persoonlijk gezondheidsprofiel. Aan de hand van de antwoorden, óf als je kind het zelf graag wil, is het mogelijk dat ik je kind uitnodig voor een gesprek. De afspraak is, als het door de coronamaatregelen kan, op een CJG-locatie of op school. Kan dat niet, dan doen we de afspraak via (beeld)bellen.