Ga naar inhoud

Een afspraak? Kom met (1 kind en) 1 volwassene! Vergeet ook je mondkapje niet. Lees alles over onze aangepaste dienstverlening door het coronavirus.

Lees meer Afbeelding sluiten

De gezinscoach van het JOT is er voor je

Sandra van Sprang is gezinscoach bij een van onze vier jeugdondersteuningsteams (JOT’s). Met haar collega’s helpt zij gezinnen die tijdelijk ondersteuning nodig hebben. “Bijvoorbeeld als kinderen veel last hebben van driftbuien, als ouders zich geen raad weten met hun puber of als er een vechtscheiding speelt”, verduidelijkt Sandra. “Ik kom langs om de situatie helder te krijgen en naar iedereen te luisteren. Samen maken we een plan waarin het hele gezin zich kan vinden.”

Binnen CJG Nissewaard werken veel partijen samen. Bij alle telefoontjes die binnenkomen, zoeken de jeugdprofessionals van de bureaudienst de passende partij. Sommige vragen zijn typisch voor de jeugdverpleegkundige, andere voor het opvoedbureau en weer andere voor het JOT. Sandra: “Als een opvoedvraag bij het JOT binnenkomt, bespreken we deze in ons team. Welke ondersteuning heeft dit gezin nodig? Omdat we met verschillende professionals werken, is er veel deskundigheid in huis. Zelf weet ik bijvoorbeeld veel over autisme en ADHD, een collega is weer gespecialiseerd in jongeren, enzovoort. Er schuiven ook altijd een jeugdverpleegkundige en een maatschappelijk werker aan bij ons overleg. Samen met hen bepalen we hoeveel spoed een situatie heeft. Soms is een situatie erg dringend; dan sturen we meteen een gezinscoach langs. Maar meestal vindt de eerste afspraak na een paar weken plaats. Als ouders op de wachtlijst staan voor het JOT, bepalen we met hen welke tussentijdse hulp fijn is. Bijvoorbeeld ondersteuning van het opvoedbureau.”

Wat speelt er?
Als de gezinscoach voor het eerst langskomt, begint de vraagverheldering. “Sommige mensen weten vrij goed wat er aan de hand is, anderen vinden dat lastig te benoemen. Het gesprek helpt daarbij”, vertelt Sandra. “En soms is het echt even zoeken. Zo was ik ooit bij een gezin waarvan de zoon symptomen van ADHD vertoonde, maar dat kwam niet uit de test. Na een paar gesprekken bleek dat er te veel van dit jongetje werd verwacht. Hij kon de druk niet goed aan en kreeg concentratieproblemen. Moeder herkende die hoge verwachtingen eigenlijk wel. We hebben een gezinsplan opgesteld waarin zij een flinke rol kreeg. En inderdaad; toen moeder haar verwachtingen van haar zoon bijstelde, ging het ineens veel beter op school! Het duurde best lang voordat we deze oplossing vonden, maar gelukkig is er geen tijdslimiet aan onze hulp. De ondersteuning duurt zo kort als mogelijk, maar zo lang als nodig.”

Meer informatie
Ook vragen over opvoeden en opgroeien? Bel dan met 0181-23 71 00.