Goede taalontwikkeling? De peuterconsulent wijst de weg

Taal is niet alleen een manier om te communiceren, maar ook dé manier om de wereld te begrijpen. Daarom is een goede taalontwikkeling heel belangrijk voor je kind. Als je kind veel woorden kent, snapt hij sneller wat je bedoelt. Leren gaat makkelijker en je kind kan zich goed ontwikkelen. Je kunt zelfs zeggen: hoe beter je kind is in taal, hoe slimmer het kan worden!

Om te zorgen dat ieder kind evenveel kansen krijgt, houdt het CJG het taalniveau van jonge kinderen in de gaten. Blijkt bij de afspraak rond 14 maanden of 2 jaar dat je kind extra ondersteuning nodig heeft? Omdat jullie thuis geen Nederlands spreken, of omdat het opleidingsniveau thuis lbo, vbo, vmbo kader of lager is? Dan komt de peuterconsulent in beeld. Natasja Vos is teamleider van de peuterconsulenten. Zij legt uit: “Kinderen die met een taalachterstand aan de basisschool beginnen, halen die achterstand niet meer in. Daarom is taal juist voor peuters belangrijk.”

Voor- en vroegschoolse educatie (VVE)

De peuterconsulent geeft informatie over voor- en vroegschoolse educatie. Kinderen kunnen vanaf 2 of 2,5 jaar voor- en vroegschoolse educatie volgen bij verschillende peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Ze leren spelenderwijs nieuwe woorden en ontwikkelen een goed taalniveau. Peuterspeelzalen hanteren verschillende programma’s, zodat je een manier kunt kiezen die bij je past. Soms is dat even puzzelen, maar de peuterconsulent helpt daarbij graag. Hij of zij maakt ook gelijk de inschrijving in orde. Dat is wel zo makkelijk.

Vragen en meer informatie

Iedere CJG-locatie heeft een peuterconsulent. Wil je meer informatie over voor- en vroegschoolse educatie? Dan kun je bij de peuterconsulent een afspraak maken via het consultatiebureau.