Handige apps en websites

Van nuttige informatie over je zwangerschap tot leerzame en veilige apps voor peuters, van veiligheid tot info over goed eetgedrag. Wij hebben hieronder alle apps en websites verzameld waarvan wij denken dat ze echt iets toevoegen voor jou of jouw kind.

Anticonceptie voor jou

Welke anticonceptie past het beste bij jou? Doe de keuzehulp en je krijgt antwoord op deze vraag. Deze website is een initiatief van Rutgers.

Website

BoekStart

De BoekStart app staat boordevol video’s en heldere informatie over voorlezen. Ook vind je de nieuwste boeken- en voorleestips voor je baby, dreumes of kleuter in deze app.
Kosten: gratis.

Download Download Website

Cinekid AppLab

Deze app is dé wegwijzer voor kwalitatieve, creatieve en veilige apps voor kinderen. Een hulpmiddel voor ouders, verzorgers en leerkrachten om eenvoudig passende apps te vinden voor kinderen van 2 tot 18 jaar.
Kosten: gratis.

Download

EHBO app

Met de EHBO app van het Rode Kruis heb je alle EHBO instructies altijd op zak. Van brandwond tot vergiftiging en van bewusteloosheid tot een kneuzing. In deze app vind je eenvoudig wat je moet doen bij meer dan 80 veelvoorkomende EHBO situaties. De app bevat ook gesproken instructies en met de AED-knop vind je AED’s in de buurt.
Kosten: gratis. 

Download Download

GezondGroeien

Met deze app van het Voedingscentrum heb je altijd en overal antwoord op je vragen over gezonde voeding tijdens je zwangerschap en voor je kind. De app staat boordevol tips, weetjes en recepten. Ook kun je de groei en ontwikkeling van je kind in je buik en de eerste jaren daarna volgen. Als je de (verwachte) geboortedatum van je kind invult, dan krijg je steeds nieuwe relevante weetjes die afgestemd zijn op jouw situatie.
Kosten: gratis.

Download Download

GGD Reist mee

Deze app van GGDReisvaccinaties.nl is bedoeld voor reizigers naar (sub)tropische bestemmingen. De app maakt gebruik van GPS en kan ook offline gebruikt worden. Je vindt er handige reistips, informatie over het land en vaccinaties en veelgestelde vragen.
Kosten: gratis.

Download Download Website

Gifwijzer

Weet wat je moet doen bij een vergiftiging en hoe je het kan voorkomen. Naar maar waar: in ieder huishouden zijn giftige stoffen te vinden. En dat is, zeker voor jonge kinderen, een serieus gevaar. Ook dingen die onschuldig lijken, kunnen heel schadelijk zijn. Wasmiddel bijvoorbeeld, maar ook paracetamol, toiletverfrisser of bepaalde planten. De Gifwijzer App is ontwikkeld om directe hulp te bieden bij vergiftigingsverschijnselen.
Kosten: € 3,49

Download Download

GroeiGids

Met de GroeiGdis app kun je de groei en ontwikkeling van je zwangerschap en/of kind bijhouden, een groeialbum maken en onafhankelijke en betrouwbare informatie zoeken over gezondheid en opvoeden. Met foto’s en filmpjes maak je een groeipad voor je kind. Hiervan kun je een groeialbum (pdf) maken met alle ingevoerde items, gegevens, foto’s, groeicurves en het kindergebit. Een mooie herinnering voor later.
Kosten: gratis.

Download Download

Hey! Het is oké

Bang, dat zijn we allemaal wel eens. Maar wat als angst je leven beheerst? Dan kun je een angststoornis hebben. En hoewel 1 op de 5 mensen hier last van heeft, blijft erover praten lastig. Met de campagne ‘Hey, het is oké’ wil het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) angststoornissen bespreekbaar maken, want: de angst die je draagt, hoef je niet te verbergen.
Op de website vind je verhalen van mensen met een angststoornis. Zo ontdek je wat een angststoornis voor hen betekent, hoe zij ermee omgaan en hoe jij er zelf over kan praten. Of je nu zelf een angststoornis hebt, of iemand met een angststoornis kent. Ook biedt de website het laatste nieuws, tips en informatie over verschillende aandoeningen

Website

HPV Keuzehulp

De HPV keuzehulp helpt je bij het maken van een geïnformeerde keuze over de HPV-vaccinatie. Je krijgt persoonlijk advies van 2 virtuele assistenten, een moeder en een dokter. Er is achtergrondinformatie te vinden, verdeeld in thema’s. De online keuzehulp is ontwikkeld door TNO en de Universiteit Maastricht, samen met moeders en professionals.

Website

iGrow

Ben je nieuwsgierig naar de groei van je kind? Met deze app kun je eenvoudig zien hoe je kind (van 0-18 jaar) groeit, hoe lang je kind wordt en of je kind overgewicht heeft. Na het invoeren van de gegevens van je kind, krijg je tips over gezond eet-, beweeg- en slaapgedrag, zodat je jouw kind kunt helpen bij het behouden van een gezond gewicht. Ook kun je zien waar je samen met je kind in jouw omgeving kunt spelen, wandelen en zwemmen.
Kosten: gratis.

Download Download

Infovoorjou

Gezond opgroeien. Dat is het doel van Infovoorjou.nl. De website is er voor jongeren tussen 12 en 18 jaar. Er staan tips en uitleg over onderwerpen als seks, pesten, alcohol, roken, omgaan met vrienden, ruzie, maar ook over school en geld verdienen.

Website

JouwGGD

Sommige onderwerpen bespreken kinderen liever niet met hun ouders. Daarom is het platform JouwGGD.nl er voor jongeren van 13 tot 23 jaar. Hier vinden zij betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol, roken en drugs. Ook kunnen zij anoniem chatten met een jeugdarts of jeugdverpleegkundige.

Website

Kindenseksualiteit.nl

Opzoek naar informatie over de seksuele ontwikkeling van kinderen van 0 tot 12 jaar? Deze website gaat over kinderen te leren over hun eigen lijf, grenzen aangeven en die bij een ander te herkennen en lekker in hun vel zitten. Want wat is normaal en wat niet?

Website

Mediasmarties

Het media aanbod voor kinderen is enorm. En het verandert steeds. Maar hoe weet je wat geschikt is voor jouw kind? Mediasmarties biedt een overzicht van kindermedia afgestemd op de leeftijd van je kind. Je kunt hier informatie vinden over de inhoud en geschiktheid van mediaproducten zoals televisieprogramma’s, (bioscoop)films, online games, video games, apps en websites voor kinderen tussen de 1,5 tot en met 11 jaar.
Kosten: gratis.

Website

Ogentest plaatjes

Samen met je peuter kun je de ogentest oefenen. Deze test, met plaatjes, wordt afgenomen rond de leeftijd van 3 jaar.
Kosten: gratis.

Download

Ogentest Cirkel

Samen met je kleuter kun je de ogentest oefenen. Deze test, de Landolt C, is een test met een cirkel met een opening aan de linker-, boven-, rechter- of onderkant. Deze test gebruiken wij bij het consult rond 4 jaar.
Kosten: gratis.

Download

Omgaan met depressie

Mensen met een depressie en hun omstanders vinden het vaak lastig om depressie bespreekbaar te maken. Hierdoor hebben veel mensen het gevoel dat zij er alleen voor staan. Praten over depressie kan hier verandering in brengen. Met de campagne ‘Omgaan met depressie’ wil het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in samenwerking met de Mental Health Foundation (MHF) de drempel om over depressie te praten verlagen. Op de website staat informatie over depressies, symptomen, risicofactoren en cijfers.

Website

Sense.info

Sense geeft antwoord op vragen over seks, verliefdheid, liefde en alles wat daarbij komt kijken.

Website

Tandenland

Heeft je kind geen zin om tanden te poetsen? Of lukt het niet om je kind 2 minuten te laten tandenpoetsen? Met deze app wordt het leuk en makkelijk. Laat je kind samen met de dansende Tandenpoes tandenpoetsen, terwijl de poetstimer 2 minuten aftelt. Verder bevat de app leuke animaties en handige tips. De app is geschikt voor kinderen van 2 tot 6 jaar.

Download Download

Tekenbeet

Het RIVM heeft deze app ontwikkeld zodat je precies weet wanneer teken actief zijn en hoe je een teek moet verwijderen. En hoe zien teken er eigenlijk uit. Op deze en vele andere vragen geeft de app antwoord. Ook zijn er verschillende video’s zonder internetverbinding te bekijken. De Tekenbeet app is handig voor mensen die regelmatig buiten zijn.
Kosten: gratis.

Download Download

TOS-check

Begrijpt je kind anderen vaak niet of maakt hij wel erg korte zinnen? Of is hij bijvoorbeeld slecht verstaanbaar? Het kan zijn dat hij een taalontwikkelingsstoornis (TOS) heeft. In deze app kun je een test doen.
Kosten: gratis.

Download Download

Het Vaccinatieboekje

Registreer al jouw (Rijks)vaccinaties via de website of in de app. Zo hoef je nooit meer te zoeken naar het gele vaccinatieboekje en weet je altijd welke vaccinaties je al hebt gehad. Hiermee voorkom je dat je dubbel wordt gevaccineerd. In de app staat een overzicht van het Rijksvaccinatieprogramma en zit een handige zoekfunctie waarop je per land kan zoeken welke vaccinaties je nodig hebt voordat je op reis gaat. Zo krijg je per land een overzicht met infectieziekten.
Kosten: gratis.

Download Download Website

Van Nul tot Taal

Van Nul tot Taal ondersteunt ouders van jonge kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Door middel van informatie en filmpjes krijgen ouders handvatten aangereikt voor het leren omgaan met de taal- of spraakachterstand van hun kind. Elke leeftijd vraagt een eigen aanpak.
Kosten: gratis.

Download Download

Voedingscentrum

Voor onafhankelijke informatie over gezond eten, veilig eten en duurzaam eten kun je terecht bij het Voedingscentrum. Je vindt er naast informatie ook recepten, een caloriechecker en kun je er tests doen om bijvoorbeeld je BMI te meten.

Website

ZwangerHap

Met deze app van het  Voedingscentrum check je snel en makkelijk wat je wel en niet kunt eten of drinken als je zwanger bent. Je vindt er duizenden producten waarbij vermeld staat of je het mag nemen.
Ook kun je de groei van je baby week tot week volgen, krijg je tips wat je kunt eten bij zwangerschapskwaaltjes en kun je veiligheidswaarschuwingen inschakelen.
Kosten: gratis.

Download Download

Zwangerschap+

Wil je elke week van je zwangerschap mooie, interactieve beelden zien, meer informatie of handige checklists? Met deze app kun je je zwangerschap van week tot week volgen. Zwangerschap + is te personaliseren voor vaders, grootouders en andere familieleden.

Download Download