In Jong010: bang in het donker

Linda van het Centrum voor Jeugd en Gezin reageert iedere maand in Jong010 op een vraag of probleem van een leerling of klas. Deze maand beantwoordt ze de vraag van Isabella (11).

‘Ik slaap op de eerste verdieping in ons huis. Ik word soms wakker ’s nachts. Ik denk dan dat ik beneden voetstappen hoor. Ik ben dan bang en kan niet meer slapen. Wat kan ik doen als ik bang ben in het donker in de nacht?’

Hallo Isabella,

Wat vervelend voor je dat je soms bang bent in het donker en dan niet meer kan slapen. Het is belangrijk dat je goed uitrust. Je lichaam herstelt door te slapen. Slapen geeft je energie voor de volgende dag.

Waarom ben je bang?

Iedereen wordt weleens wakker ’s nachts. De meeste mensen vallen vanzelf weer in slaap. Als je bang bent, lukt het niet om snel in slaap te vallen. Probeer overdag na te denken waarom je bang bent voor de geluiden van voetstappen. Zijn het voetstappen op straat die je hoort? Zijn het je ouders die in huis lopen? Of is het je verbeelding?

Aan fijne dingen denken

Probeer aan iets fijns te denken als je bang bent. Je nare gevoel gaat daardoor misschien weg.
Het klinkt misschien een beetje raar, maar jij bent de baas over je eigen gedachten. Denk bijvoorbeeld aan een leuke vakantiedag, je vriendinnetje of je lievelingsdier.

Praat erover

Praat erover met je ouders en bespreek met hen wat jou kan helpen. Misschien helpt het om een nachtlampje te laten branden of een zaklamp mee te nemen naar je slaapkamer. Het is goed om zelf oplossingen te bedenken, want jij weet het beste wat bij jou past. Je kunt ook altijd bij de jeugdverpleegkundige van jouw school terecht als je erover wilt praten.

Groetjes,
Linda