In Jong010: Gebruik jij sociale media?

Gebruik jij sociale media? Plaats je bijvoorbeeld weleens berichten of foto’s online? En heb je hierover afspraken gemaakt met je ouders? Als je ergens mee zit of een vraag hebt, kun je je ouder(s) of verzorger(s) om hulp vragen. Je kunt ook terecht bij de jeugdverpleegkundige van het CJG op school.

Donna (11) praatte met haar moeder Claudia over sociale media. ‘Ik gebruik Instagram, Snapchat, WhatsApp en heel af en toe Facebook. Ik zit ongeveer een uur per dag op sociale media. Ik bekijk dan bijvoorbeeld foto’s van vrienden en praat met vrienden. Ik vind het ook leuk om af en toe zelf een foto of bericht te plaatsen van wat ik aan het doen ben’, vertelt Donna. Claudia: ‘Ik vind het belangrijk dat je niet langer dan een uur online bent, zodat je ook in het echt met vrienden praat.’

Geen vreemden
‘Ik heb met mijn moeder afgesproken dat ik niet met vreemde mensen praat en geen vreemden mijn profiel laat volgen’, zegt Donna. Claudia: ‘We hebben ook afgesproken dat je geen foto’s van jezelf naar anderen stuurt. Het kan gevaarlijk zijn om foto’s te sturen. Anderen kunnen jouw foto’s bijvoorbeeld doorsturen of online plaatsen zonder jouw toestemming. Je weet nooit waar de foto’s dan terechtkomen.’

Telefoon controleren
Claudia: ‘Ik controleer ongeveer 2 keer per week de telefoon van Donna. Ik kijk wat voor foto’s en berichten ze verstuurt en ontvangt. In groepsgesprekken wordt soms gepest. Ik vind het daarom belangrijk dat ouders in de gaten houden wat er online gebeurt.’ Donna: ‘Ik vind het niet erg dat mijn telefoon wordt gecontroleerd. Ik heb niets te verbergen.’

Jeugdverpleegkundige Eefje van Winsen: ‘Sociale media kun je gebruiken om contacten met vrienden, familie en kennissen te onderhouden. Ben er bewust van dat er ook risico’s zijn. Het is daarom belangrijk om goede afspraken te maken met je ouder(s) of verzorger(s) over wat je wel en niet deelt op sociale media.’