Ga naar inhoud

Een afspraak? Kom met (1 kind en) 1 volwassene! Vergeet ook je mondkapje niet. Lees alles over onze aangepaste dienstverlening door het coronavirus.

Lees meer Afbeelding sluiten

Mediaopvoeding

In bijna elk huis staat wel een tv. Ook computers, tablets en smartphones zijn niet meer weg te denken. Hoe ga jij daarmee om? Mag jouw kind onbeperkt naar beeldschermen kijken of stel je grenzen? Op deze pagina geven we je informatie, tips en delen we handige apps met je.

Veelgestelde vragen
Verslaafd aan je smartphone?

Wil je inzicht krijgen in de tijd die je op schermen doorbrengt, of hoe vaak je kind online is? Dan zijn er twee apps die je hierbij kunnen helpen. Voor Android-gebruikers is er Quality Time en voor iPhone-bezitters kunnen Moment gebruiken. Beide zijn bedoeld om je bewust te maken van je smartphone gebruik en kunnen je helpen om de controle over je gebruik terug te winnen.

Tips mediaopvoeding

Wil je weten hoe je om kunt gaan met het mediagebruik van je kind? Kijk hieronder bij elke leeftijd naar onze tips!

0-2 jaar
Heel jonge kinderen groeien tegenwoordig op in een leefomgeving met allerlei beeldschermen. Deze beeldschermen hebben grote aantrekkingskracht op jonge kinderen. Gebruik onze tips om je kind actief te begeleiden bij mediagebruik, zodat de positieve effecten worden vergroot en mogelijke risico’s afnemen.

3-8 jaar
Hoeveel beeldschermtijd mag mijn kind? Wat zijn geschikte en ongeschikte filmpjes, programma’s, websites en spelletjes? Gebruik onze tips om je kind actief te begeleiden bij mediagebruik, zodat de positieve effecten worden vergroot en mogelijke risico’s afnemen.

9-18 jaar
Hoe begeleid ik mijn tiener in het gebruik van media, welke afspraken maken we en hoe zorg ik ervoor dat hij online veilig is? Gebruik onze tips, zodat de positieve effecten worden vergroot en mogelijke risico’s afnemen. Vergeet niet zelf het goede voorbeeld te geven!

Tips mediagebruik voor jongeren

Hoe zorg je ervoor dat je online veilig bent? Welke afspraken kun je hierover met je ouders maken? En hoeveel tijd kun je op een beeldscherm kijken zonder dat het schadelijk wordt? Deze tips helpen je.

Hoe herken je nep-mail?

Op de site ‘veilig internetten’ vind je goede adviezen om een nepmail te herkennen. In het kort:

  1. Controleer het mailadres van de afzender.
  2. Wees achterdochtig als de aanhef algemeen is en niet je eigen naam bevat.
  3. Ga nooit in op linkjes die je aanmoedigen om je persoonsgegevens ‘te controleren’ of ‘bij te werken’.
  4. Let op correct taalgebruik en opmaak van de mail.
  5. Open nooit bijlagen en klik geen linkjes aan.

Ook belangrijk om te weten: wij vragen nooit via een link in een e-mail naar jouw persoonsgegevens. Hiervoor gebruiken wij het Ouderportaal waarop je inlogt met je DigiD. Wij gaan zorgvuldig om met online veiligheid. Jij ook?

Videos

Hoe houd je controle op het mediagebruik van je kind?

Hoe gebruiken jullie media samen?

Fiona over mediagebruik

Vragen? Neem contact op!

We helpen je graag, maar voor je contact opneemt: in een korte periode is er veel veranderd door het coronavirus. Ook onze dienstverlening hebben we moeten aanpassen naar de situatie en gestelde maatregelen vanuit het RIVM. We snappen dat ouders vragen hebben over hun afspraak en onze overige dienstverlening. De meestgestelde vragen hebben we voor je op een rijtje gezet. Hopelijk zit jouw antwoord erbij. Je vindt ze hier.

Wij weten als geen ander dat opvoeden soms een uitdaging is. Daarom kun je ons er alles over vragen. Net als over het opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongere. Wie wij zijn? Jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en andere deskundigen. Wij werken in de regio Rotterdam-Rijnmond en denken graag met je mee (en vinden niets gek).

Sandra
helpt je graag
Zit je met een vraag of wil je advies? Ik sta samen met mijn collega's voor je klaar.
Ontmoet het team