Vragen over meningokokken? Wij geven je graag antwoord!

De media besteden momenteel veel aandacht aan het stijgende aantal besmettingsgevallen met meningokokken. Wij snappen dat dit vragen bij je kan oproepen. Deze beantwoorden wij graag!

Hier kun je terecht voor antwoorden

Wat is meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een ziekte die door meerdere typen meningokokkenbacteriën veroorzaakt kan worden. Deze bacteriën kunnen hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging veroorzaken. Iedereen kan de ziekte krijgen, maar het gebeurt het meest bij jonge kinderen, tieners en 65 plussers. De ziekte is ernstig, maar de kans om het te krijgen is heel klein.

Nieuw vaccin tegen meningokokken types A, C, W en Y

Sinds enkele jaren neemt in Nederland het aantal gevallen van Meningokokken W-ziekte toe. Daarom is de meningokokken C-vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) per 1 mei 2018 vervangen door een vaccinatie die beschermt tegen de typen A, C, W en Y.

Vaccineren 14-jarigen, vanaf oktober 2018

Naast de kinderen van 14 maanden die we al vanaf 1 mei vaccineren met het nieuwe, vervangende vaccin MenACWY, krijgen ook tieners geboren tussen 1 mei en 31 december 2004 de vaccinatie in het najaar aangeboden. In 2019 komen alle kinderen die geboren zijn in 2005 in aanmerking voor de vaccinatie.
Er is gekozen voor deze leeftijdsgroep omdat zij enerzijds een grotere kans hebben op de ziekte, maar vooral omdat ze een rol spelen bij de verspreiding van de bacterie. Door de verschillende sociale groepen waarin zij bewegen, zoals school, sportclub en het gezin, kunnen zij makkelijker de bacterie oplopen en verspreiden. Als zij zijn gevaccineerd, kunnen ze de bacterie niet verspreiden. Zo beschermen we indirect de hele bevolking.

Het klopt dat er momenteel te weinig vaccin beschikbaar is om iedereen te vaccineren. Maar dat is ook niet nodig, omdat er geen grote uitbraak is (zoals bij de Mexicaanse griep in 2009). Om te voorkomen dat de aantallen wel groter worden, zijn we begonnen met de nieuwe maatregelen.

Gelijk laten vaccineren? Dit is het alternatief

De kans om ziek te worden is heel gering. Kom jij of komt jouw kind nu (nog) niet via ons in aanmerking voor de nieuwe vaccinatie en wil je dit toch graag? Dan kan dat via de huisarts, het reizigersspreekuur van de GGD of een vaccinatiecentrum. De vaccinatie is dan niet gratis.
Wij kunnen de vaccinatie niet altijd geven, maar je kunt ons wel bellen of een afspraak met ons maken voor een persoonlijk gesprek en meer informatie.

Nog even op een rij: wie kan bij ons MenACWY vaccinatie krijgen?

  • kinderen van 14 maanden volgens het RVP (samen met de BMR)
  • kinderen geboren vanaf 1 juni 2001 die geen MenC vaccin hebben gekregen
  • kinderen geboren tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004: worden opgeroepen voor een vaccinatiedag in oktober of november. Eerder kunnen wij het vaccin niet geven.
  • kinderen geboren in 2005 komen in 2019 in aanmerking voor het vaccin. Ook deze kinderen kunnen wij het vaccin niet eerder geven.