Centrum voor jeugd en gezin | Ouders in actie Ga naar inhoud

Een afspraak? Kom met (1 kind en) 1 volwassene! Vergeet ook je mondkapje niet. Lees alles over onze aangepaste dienstverlening door het coronavirus.

Lees meer Afbeelding sluiten

Ouders in actie

Iedere ouder heeft vragen over de opvoeding. Doe ik het wel goed? Wat is normaal? Hoe gaan anderen hiermee om? Het is dan fijn om met andere ouders te praten. Je kunt zo ervaringen, ideeën en tips uitwisselen, én je merkt dat iedereen opvoeden soms lastig vindt. Ouders die regelmatig met andere ouders praten over de opvoeding hebben minder last van spanning, zo is gebleken. Daarom brengt het Centrum voor Jeugd en Gezin ouders bij elkaar via Ouders in actie.

Wat is Ouders in actie?

Ouders in actie is een groep enthousiaste, speciaal getrainde ouders in verschillende wijken van Rotterdam. Zij brengen andere vaders en moeders bij elkaar om te praten over de opvoeding van hun kinderen. Iedere bijeenkomst vindt plaats rondom een opvoedkundig thema. Denk aan voeding en beweging maar bijvoorbeeld ook aan pesten of omgaan met internet en sociale media. Zo zijn er 33 uitgewerkte thema’s rond de opvoeding van kinderen tussen 0 en 18 jaar, waarover de ouders met elkaar in gesprek kunnen gaan.

Hoe ziet een bijeenkomst eruit?

Tijdens een bijeenkomst van Ouders in actie kun je je hart luchten, leer je meer over het gekozen thema en wissel je nuttige tips en ervaringen met elkaar uit. Thema’s bespreken gebeurt met verschillende werkvormen, bijvoorbeeld door kaartjes met stellingen uit te delen. Zo zijn de bijeenkomsten niet alleen leerzaam maar ook afwisselend, interactief en leuk. Als daar behoefte aan is, kunnen bijeenkomsten plaatsvinden in een andere taal dan het Nederlands.

Een bijeenkomst bijwonen

Heb je ook vragen over de opvoeding van je kinderen en wil je graag met andere vaders en moeders praten? De verschillende ouders in actie organiseren bijeenkomsten in heel Rotterdam. Onderaan deze pagina vind je een lijst met contactpersonen per wijk.

Shemit, ouder in actie: ‘Ik heb mezelf als moeder soms alleen gevoeld toen ik in Nederland kwam wonen. Door zelf ouder in actie te worden, hoop ik dat voor andere vaders en moeders te voorkomen.’

Andrea, deelnemende ouder: ‘Opvoeden is echt niet altijd makkelijk. Op deze manier leren ouders echt van elkaar, en ook nog eens op een laagdrempelige manier.’

Marjon, projectleider Ouders in actie: ‘Alle ouders in actie zijn betrokken en actieve vrijwilligers. Zij hebben een training van 4 dagdelen gevolgd om gesprekken te begeleiden tussen andere ouders.’

Rosa, medewerker Ouderbetrokkenheid Palmentuin: ‘Ik merk dat niet alleen ouders van de school naar de bijeenkomsten komen, maar ook ouders uit de wijk. Iedereen is welkom en dat vind ik belangrijk.’

Zelf ouder in actie worden?

Ben je enthousiast en wil je ook ouder in actie worden? Dat kan. Natuurlijk zijn er wel bepaalde voorwaarden. We vragen bijvoorbeeld van je dat je een bepaalde opvoedstijl aanhangt en gelooft in de eigen kracht van ouders. Ook is het handig als je een uitgebreid netwerk hebt in de wijk en dat je tijd hebt om ouders te werven voor de bijeenkomsten. Om te bepalen of je aan alle criteria voldoet, houden we eerst een gesprek om de verwachtingen te bespreken. Als blijkt dat je een geschikte kandidaat bent, leer je in een vierdelige cursus de kneepjes van het vak. Daarna krijg je een coach toegewezen bij wie je altijd terechtkunt voor vragen. Leuk? Aanmelden kan via het inschrijfformulier.

Besloten Facebookgroep

Voor alle ouders en co-trainers van Ouders in Actie Rotterdam is er een besloten Facebookgroep. Een veilige omgeving om met elkaar in gesprek te gaan. Ook worden hier de laatste nieuwtjes en activiteiten geplaatst. Dus heb je een vraag, tip of leuk artikel? Plaats het dan in de groep.

Ga naar de Facebookgroep

Contact

De ouders in actie zijn verbonden aan (welzijns)organisaties van verschillende wijken. Wil je meer weten over Ouders in actie of een bijeenkomst bijwonen? Neem dan contact op met de betrokken organisatie in jouw wijk.

Projectleiders van Ouders in actie zijn: