Miskraam

Ongeveer 10 procent van alle zwangerschappen eindigt in een miskraam. Ondanks dit hoge aantal houd je hier misschien maar weinig rekening mee. Als je zwanger bent, kijk je uit naar je kindje en denk je niet direct na over wat er fout kan gaan.

Spontane abortus tot 16 weken

Als er iets mis is met de vrucht (als deze bijvoorbeeld niet meer leeft), stoot het lichaam de vrucht af. Dit is een miskraam of een ‘spontane abortus’. Het wordt een miskraam genoemd als dit gebeurt voor de zestiende week van de zwangerschap. De kans op een miskraam is in de eerste twaalf weken het grootst.

Doodgeboorte na 16 weken

Na de zestiende week is de kans dat het misgaat veel kleiner. Als het dan toch nog misgaat, wordt dit een doodgeboorte genoemd.

Leefstijl is van belang

Veel drank- en drugsgebruik of veel roken verhoogt de kans op een miskraam. Je kunt dus het best zo gezond mogelijk leven als je zwanger wilt worden. Je verloskundige kan je daar informatie en advies over geven.

Wat gebeurt er bij een miskraam?

  • Als het lichaam de vrucht afstoot, begint dit eerst met licht bloedverlies en buikpijn. Dat kan een aantal dagen duren.
  • Bel dan met je verloskundige. Zij zal met je doornemen wat er kan gebeuren, je informatie geven en begeleiden waar nodig en mogelijk.
  • De krampen en het bloedverlies worden steeds heviger (te vergelijken met weeën). Het bloedverlies wordt zelfs zo hevig dat maandverband amper helpt.
  • Op een gegeven moment voel je dat de vrucht uitgestoten wordt en als het ware uit de baarmoeder floept.

Het is belangrijk om te proberen de vrucht op te vangen. Artsen kunnen dan onderzoeken wat er aan de hand was met de vrucht en waardoor je een miskraam hebt gehad. Een arts kan ook zien of alles uitgestoten is. Wanneer dit niet zo is, heb je misschien nog een curettage nodig.

Curettage

Na een miskraam kan de baarmoeder eventueel ‘schoongemaakt’ worden door middel van een curettage. Dat kan ook gebeuren wanneer de verloskundige of de huisarts al eerder vaststelt dat er iets mis is met het vruchtje, bijvoorbeeld dat het geen hartactiviteit heeft. In zo’n geval kun je kiezen voor een curettage. Dit is dus nog voordat het lichaam zelf de vrucht heeft uitgestoten, wat ook wel een ‘gemiste miskraam’ wordt genoemd.

Meestal wordt geadviseerd om niet meteen te kiezen voor een curettage, maar te wachten op de natuurlijke miskraam. Omdat dit de natuurlijk weg is, is het soms ook iets makkelijker te verwerken. Het ging tenslotte niet goed met het vruchtje en het lichaam heeft het zelf afgestoten.

Chromosoomonderzoek

Bij een curettage wordt het vruchtje uit je baarmoeder weggezogen. Dit gebeurt onder algehele narcose of onder verdoving door middel van een ruggenprik. Heb je twee of meer miskramen gehad, dan kun je een chromosoomonderzoek laten doen. Dit is een onderzoek waarbij wordt onderzocht of je een bepaalde afwijking hebt in je DNA waardoor je vaker een miskraam krijgt. De reden van een of meerdere miskramen is helaas vaak niet duidelijk. Wil je een chromosoomonderzoek, dan kun je dat regelen via je huisarts.

Rouwproces

Veel vrouwen hebben heel veel verdriet van een miskraam en maken een intens rouwproces door. Als je zwanger wordt, ben je er meteen mee bezig. Er is al een band tussen jou en je baby. Als die opeens stopt, doet dat pijn. Het doet ook pijn als mensen om je heen niet begrijpen dat je al van je kindje hield.

  • Je mag natuurlijk verdrietig zijn, maar probeer er ook weer uit te komen.
  • Probeer te weten te komen waardoor je een miskraam hebt gehad en of er een kans is dat het weer gebeurt. Praat hierover met je huisarts of verloskundige.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je terecht op de website van de NVOG. Eventueel kun je voor extra ondersteuning contact opnemen met Freya.

Ook op de vraag-en-antwoordpagina van de website Strakszwangerworden.nl kun je informatie vinden over een miskraam.