Ga naar inhoud

Een afspraak? Kom met (1 kind en) 1 volwassene! Vergeet ook je mondkapje niet. Lees alles over onze aangepaste dienstverlening door het coronavirus.

Lees meer Afbeelding sluiten

                 Baby huilen

Alle baby’s huilen. Het is hun belangrijkste manier om te laten weten: er is iets aan de hand. Door te huilen vertelt je kind iets: hij heeft een vieze luier, voelt zich niet lekker of er zit een boertje dwars. Soms snap je snel waarom je kind huilt, maar het kan ook dat de oorzaak een raadsel is. En hoe lang huilen is normaal? In deze folder lees je meer over het huilgedrag van jouw baby.

Honger, kramp of luieruitslag?

Huilen is net als praten. Als je moe bent, praat je anders dan wanneer je ergens van schrok. Met huilen werkt het precies zo: een baby kan ook op verschillende manieren huilen. Huilt je kind in korte, forse stoten? Dan gaat het meestal over honger of dorst. Je kind kan ook last hebben van de kou of buikkrampjes. Bij langgerekt of zeurderig huilen krijgt hij misschien een nieuwe tand, heeft hij luieruitslag of wil hij verschoond worden.

‘Wist je dat roken waar je kind bij is kan zorgen voor extreem huilen?’ – de jeugdverpleegkundige

Baby’s kunnen ook zeurderig huilen als ze aandacht of afleiding nodig hebben. Na verloop van tijd ga je de verschillende huilgeluiden herkennen. Let ook op de lichaamstaal: als een kind de gebeurtenissen van de dag verwerkt of verhuilt, heeft hij vaak de handjes open.

Huilt je kind ineens anders dan normaal? Dan is er misschien iets bijzonders aan de hand.Wanneer je baby kreunend, zwak, diep, geluidloos of juist hoog en indringend huilt,kun je het best naar de huisarts gaan.

Hoe vaak en hoe lang huilt een baby gemiddeld?

Vlak na de geboorte huilen baby’s gemiddeld één tot anderhalf uur per dag. Dat bouwt op met een piek rond de zesde tot achtste week. Dan huilt een kind gemiddeld twee tot tweeënhalf uur per dag. Rond 3 maanden is de huiltijd weer één tot anderhalf uur per dag. Tot je kind 1 jaar is, blijft dit het gemiddelde.

Omgaan met huilen

Soms blijft een baby huilen, wat je ook probeert. Het is niet vreemd als je daardoor moe, wanhopig of boos wordt. Je kunt dan het best je kind rustig op een veilige plaats leggen en zelf even weglopen. Hoe radeloos je ook bent; voorkom altijd dat je jouw kind heen en weer schudt.

Schudden is levensgevaarlijk. Je kind kan er blijvend gehandicapt door raken en er zelfs aan doodgaan. Een babyhoofd is groot, de nek is nog niet sterk en hersenen kunnen tijdens schudden hard tegen de schedel botsen. De kans op blijvende schade is 60%! Vraag daarom anderen om hulp als het je teveel wordt en zorg dat je genoeg rust krijgt. Je kunt beter omgaan met een huilende baby als je ook goed voor jezelf zorgt.

Huilen hoort erbij

Omdat huilen voor je baby dé manier is om te laten weten wat er aan de hand is, hoort het erbij. Baby’s huilen bijvoorbeeld ook om de dag te verwerken. Je kunt er wel voor zorgen dat je baby zich zo prettig mogelijk voelt. Zo verklein je in veel gevallen de gemiddelde huiltijd: baby’s die zich goed voelen, huilen minder. Deze zeven manieren kunnen je helpen.

Lekker bed

Veel baby’s houden van stevigheid bij het slapen. Dit geeft ze een gevoel van geborgenheid. Maak het bed daarom kort op en leg je kind met de voeten dicht bij het voeteneind. Als je jouw baby goed instopt met de dekens en lakens strak onder het matras, voelt hij zich het fijnst.

Vaste plekken

Je maakt het leven voor je baby voorspelbaar als bij iedere actie een vaste plek hoort. Slapen in bed, spelen in de box, reizen in de MaxiCosi, enzovoort. Baby’s die weten wat ze kunnen verwachten, huilen meestal minder.

Vaste verzorger(s)

Je baby voelt zich het meest veilig en geborgen bij de vader, moeder of een andere vaste verzorger. Een huilende baby wordt het liefst getroost door iemand die hij kent.

Rustig aan

Het tempo van een baby ligt veel lager dan dat van volwassenen. Je kind voelt zich het prettigst als je zijn tempo aanhoudt. Zelf wakker worden is fijn en thuis zijn als het tijd is om te slapen ook. Maak liever niet meer dan één uitstapje per dag.

Op tijd slapen

Leg je kind bij de eerste tekenen van vermoeidheid in bed. Zo krijgt hij voldoende kans om uit te rusten. Als baby’s bleek worden, gapen, in de ogen wrijven, jengelen, drukker worden en geen oogcontact meer willen maken, is het tijd om naar bed te gaan.

Weinig prikkels

Te veel ervaringen en prikkels maken baby’s onrustig en oververmoeid. Beperk daarom geluid en licht van radio en televisie. En geef je kind pas zelfbewegend speelgoed als het ouder is dan 3 maanden. Het is niet nodig om je kind voortdurend te vermaken. Het is al leuk om de eigen handen of stem te ontdekken!

Voorspelbare volgorde

Voor kleine kinderen zijn rust en regelmaat prettig. Voor regelmaat zorg je als alles in dezelfde volgorde gebeurt. Zo voelt je kind zich vertrouwd en veilig.

Geen vraag is te gek

Heb je een vraag of wil je advies? Neem dan contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee!