Ga naar inhoud

Een afspraak? Kom met (1 kind en) 1 volwassene! Vergeet ook je mondkapje niet. Lees alles over onze aangepaste dienstverlening door het coronavirus.

Lees meer Afbeelding sluiten

                 Meningokokken

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, onderdeel van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Vaccinatie tegen meningokokkenziekte

Rijksvaccinatieprogramma

Bescherm jezelf en anderen

Je hebt een uitnodiging gekregen om een vaccinatie te halen die je beschermt tegen meningokokkenziekte. Met deze prik kun je zelf niet meer ziek worden én kun je je vrienden niet meer besmetten. Hoe meer jongeren de prik halen, hoe minder kans de ziekte krijgt zich te verspreiden.

Wat is meningokokkenziekte?

Van de meningokokbacterie kun je hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging krijgen. Dat zijn ernstige ziekten. Door hersenvliesontsteking kun je blijvende hersenschade oplopen. Je geheugen werkt bijvoorbeeld niet meer goed en je kunt er doof van worden.

Als ik kon kiezen, had ik dit niet mee willen maken.

Felice is nog maar een baby als haar moeder kleine donkere puntjes op haar lijfje ontdekt. Haar oma die in de buurt is, vertrouwt het niet en ze gaan in vliegende vaart naar het ziekenhuis. Als baby van 16 maanden is ze levensbedreigend ziek; ze blijkt bloedvergiftiging te hebben. Om haar leven te redden moeten de artsen haar beentjes amputeren. Inmiddels is Felice volwassen en heeft ze talloze operaties gehad. Ze werkt, heeft een vriend en leidt een zo gewoon mogelijk leven.

Lees het verhaal van Felice op rijksvaccinatieprogramma.nl/felice

Door bloedvergiftiging kunnen je bloedvaten ernstig beschadigd raken. Hierdoor kan het noodzakelijk zijn om voeten, handen, armen of benen te amputeren. Soms zijn mensen zo ziek door de bacterie dat ze dood gaan. Gelukkig is de kans dat je ziek wordt van de meningokokbacterie heel klein.

Hoe komt de bacterie in je lijf?

De meningokokbacterie verspreidt zich via de lucht en kan zo in je keel of neus terechtkomen. Door hoesten, niezen en zoenen kun je besmet worden. Op plekken waar mensen dicht bij elkaar zitten, kun je elkaar dus gemakkelijk besmetten. Als je ziek wordt, is dat meestal enkele dagen na de besmetting.

 • Meningokokkenziekte is een ernstige ziekte.
 • Door niezen, hoesten of zoenen kun je een ander besmetten,
 • ook als je zelf niet ziek bent. Als 14-jarige krijg je per post een uitnodiging voor een prik.
 • Alleen door een prik kun je niet meer ziek worden.
 • Door die prik kun je anderen niet meer besmetten.
 • De bacterie kan in je neus of keel zitten
 • 1 prik in de bovenarm
 • Bescherm jezelf en anderen

Een prik tegen meningokokkenziekte

Gelukkig is er een prik die je beschermt tegen meningokokkenziekte. Toen je 14 maanden was, heb je waarschijnlijk ook een prik gehad tegen meningokokkenziekte. Dat was toen om je tegen meningokokbacterie type C te beschermen. De prik die je nu krijgt, werkt tegen een aantal meningokokbacteriën: A, C, W en Y. De vaccinatie beschermt je minimaal 5 jaar lang. Het vaccin dat je krijgt, wordt werelwijd al veel jaren gebruikt. Daardoor weten we dat het veilig is.

Hoe werkt de prik?

In het vaccin zitten deeltjes van de bacterie. Deze deeltjes kunnen je niet ziek maken. Ze zorgen er wel voor dat je afweersysteem de meningokok kan herkennen. Als je daarna besmet wordt met een meningokok, doodt je afweersysteem de bacterie en word je niet meer ziek. Je krijgt de prik in je bovenarm. De plek van de prik kan wat rood worden of een beetje hard aanvoelen. Dat is na een dag weer over. Op de dag van de prik kun je gewoon naar school of sporten.

Waarom krijg jij een prik?

Je vraagt je misschien af waarom jij nu een uitnodiging voor deze prik krijgt. Uit onderzoek weten we dat je vanaf 14 jaar meer kans loopt om de meningokok in je keel of neus te hebben. Ook verspreiden jongeren van 14 tot 20 jaar de bacterie gemakkelijk. Daarom krijgen alle jongeren van 14 jaar de prik aangeboden.

Heb je een bijwerking van de prik die je wilt melden?

We schreven al eerder dat er een kleine kans is dat de plek van de prik wat rood of hard kan worden. Soms krijgen mensen wat koorts of lichte hoofdpijn door de prik. Meestal merk je niets van de prik. Heftige bijwerkingen zijn zeldzaam. Heb je toch ergens last van na de prik en denk je dat dit door de prik komt, dan kun je dit melden bij het Bijwerkingencentrum Lareb. Dat is een instituut dat alle bijwerkingen bijhoudt en onderzoekt. Meer informatie over Lareb vind je op de website rijksvaccinatieprogramma.nl. Hier kun je ook de bijsluiter lezen die bij het vaccin hoort.

Vaccinaties buiten het Rijksvaccinatieprogramma

Er zijn ook vaccins die niet in het Rijksvaccinatieprogramma zitten. Je kunt jezelf ook laten inenten met die vaccins. Je moet ze dan wel zelf betalen. Als je dat wil, kun je dit overleggen met je huisarts of een vaccinatiecentrum. Op rivm.nl/vaccinaties lees je meer over de vaccins die in Nederland verkrijgbaar zijn.

Ga je een (verre) reis maken? Informeer dan bij een bureau voor reizigersvaccinatie (GGD) of je extra vaccinaties nodig hebt.

Gegevens over de vaccinatie

Als je de prik hebt gehaald, registreert de jeugdgezondheidszorg dit op drie verschillende plekken: in jouw dossier bij de jeugdgezondheidszorg, op je vaccinatiebewijs en bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het RIVM gebruikt je gegevens om verschillende redenen. In de eerste plaats wil het RIVM weten hoeveel mensen zijn ingeënt. Ook stuurt het RIVM je een herinnering als je een prik niet hebt gekregen.

Ten slotte is de administratie bedoeld om je een kopie van je vaccinatiebewijs te kunnen sturen als je daarom vraagt. Handig als je op reis gaat en je wilt weten tegen welke ziektes je bent gevaccineerd.

Dit is een uitgave van:

Rijksinstituut voor Volksgezondheid

en MilieuPostbus 1 | 3720 BA Bilthoven

www.rivm.nl

januari 2020

De zorg voor morgen begint vandaag