Ga naar inhoud

Een afspraak? Kom met (1 kind en) 1 volwassene! Vergeet ook je mondkapje niet. Lees alles over onze aangepaste dienstverlening door het coronavirus.

Lees meer Afbeelding sluiten

De puberchallenge, onze online pubercursus

Hoor jij jezelf weleens zeggen dat je huis geen hotel is? Of zie je af en toe rollende ogen, hoor je diepe zuchten en worden deuren dichtgeslagen? Dan is de kans groot dat er een puber bij je in huis woont. Voor alle (toekomstige) puberouders en -verzorgers organiseren wij twee keer per jaar de Puberchallenge, een gratis online pubercursus.

Schrijf je direct in voor de Puberchallenge

De pubertijd: een uitdaging

De pubertijd is zowel voor ouders als pubers vaak een uitdaging, een challenge. Met kinderen in de pubertijd moet je als ouder wel mee veranderen, of je nu wilt of niet. Steeds moet je zoeken naar de juiste balans tussen loslaten en vasthouden. Onze digitale pubercursus ondersteunt je daarbij. In 5 weken tijd leer je, kosteloos en zonder verplichtingen, over de ontwikkeling van een puber.

Je kunt je inschrijven voor de volgende online cursus. Deze start op donderdag 10 maart 2022. Je ontvangt eens per week een e-mail. Daarin krijg je uitleg, een videoboodschap van onze (ortho)pedagogen Shirley, Marieke of Dieneke, en een huiswerkopdracht.

Online pubercursus in 5 lessen

Onze pubercursus bestaat uit 5 lessen. Je leert onder meer over:

 • Waarom een puber doet zoals hij doet.
 • De belangrijkste veranderingen in de pubertijd.
 • Welke ondersteuning je puber nodig heeft.
 • Hoe je effectief met je kind kunt communiceren.

Wil je alvast een indruk van wat je kunt verwachten?
Bekijk dan de verkorte versie van les 1:

 • Les 1: Inzicht in je eigen pubertijd
  De cursus start met jouw jeugdervaringen. Want inzicht in je eigen pubertijd helpt vaak bij het kunnen verplaatsen in jouw puber. Het is de uitdaging om de ontwikkeling van je kind met aandacht en betrokkenheid te blijven volgen en de communicatie op gang te houden. Hoe lastig dat soms ook is.
 • Les 2: Geestelijke en lichamelijke veranderingen
  Met welke veranderingen moet je rekening houden in de pubertijd? De hersenen ontwikkelen zich volop en hormonen spelen een belangrijke rol. In les 2 leer je over de belangrijkste veranderingen in het lichaam, de hersenen en het gedrag.
 • Les 3: Complimenten geven
  Iedereen vindt het leuk om waardering te krijgen. Vooral voor pubers is het erg belangrijk; ze krijgen er een positiever zelfbeeld en meer zelfvertrouwen van. Toch vergeten we soms een compliment te geven, omdat we veel gedrag vanzelfsprekend vinden.
 • Les 4: De ontdekkingstocht van pubers
  In de pubertijd ontwikkelt je puber een eigen identiteit. Pubers zijn vaak dwars en opstandig en stellen zichzelf veel vragen, zoals: wie ben ik, wat wil ik en hoe zou mijn toekomst eruit moeten zien? Bij deze zoektocht spelen leeftijdsgenoten een belangrijke rol. Hun mening is vaak belangrijker dan de jouwe. Jij kunt helpen door écht te luisteren. Je krijgt er handvatten voor in les 4.
 • Les 5: Overleggen met je puber
  De cursus sluit af met een les over overleggen, want een meningsverschil met je puber kun je vaak met overleg oplossen. Dat is beter dan voortdurend de strijd met elkaar aangaan. Je leert over de valkuilen waarin veel puberouders trappen en krijgt tips om ze te vermijden.

Schrijf je nu in voor de Puberchallenge

Besloten Facebookgroep Puberchallenge

Tijdens de Puberchallenge kun je ook nog aansluiten bij onze besloten Facebookgroep. Hier kun je vragen stellen aan de pedagogen en ervaringen uitwisselen met andere puberouders en deelnemers.