Ga naar inhoud

Een afspraak? Kom met (1 kind en) 1 volwassene! Vergeet ook je mondkapje niet. Lees alles over onze aangepaste dienstverlening door het coronavirus.

Lees meer Afbeelding sluiten

Baby

Of je nou iets zoekt over over kraamtijd, kruipen of het nut van knuffelen; je vindt het hier. En wist je dat je altijd bij ons terechtkunt, met vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid?

Veelgestelde vragen
Hoe zorg ik voor een goede band tussen mij en mijn baby?

De ene ouder praat uit zichzelf veel tegen zijn baby, de andere wat minder. Ook al is het niet je tweede natuur: praten tegen je baby is goed voor zijn algehele ontwikkeling en de ontwikkeling van spraak en taal.

Baby’s worden graag geknuffeld. En uit onderzoek blijkt: het is ook nog eens goed voor ze. Baby’s die veel geknuffeld worden huilen minder en ontwikkelen zich beter. Pedagoog Marjolein Eijgenraam legt uit waarom knuffelen goed is voor je kind.

Borstvoeding is meer dan voeding alleen. Wanneer je ervoor kiest om borstvoeding te geven en het je lukt om op deze manier je kind te voeden, dan is dat een heel intiem moment tussen jou en je kind. Tijdens het voeden zie, voel en ruik je elkaar en daarom is borstvoeden goed voor jullie band.

Het is heel normaal dat je je onzeker of overweldigd voelt en niet direct een sterke band voelt met je baby. Aan de nieuwe situatie wennen heeft in de meeste gevallen wat tijd nodig. Sterker nog: de roze wolk is er vaker niet dan wel‘, zegt pedagoog Marjolein Eijgenraam in dit filmpje.

‘Misschien merk je weleens dat je maar met een half oor naar een verhaal luistert, of dat je weinig oog hebt voor wat je kind bezighoudt. Je bent daarin niet de enige en veel ouders voelen zich hier schuldig over’, weet pedagoog Marjolein Eijgenraam. Zij adviseert: ‘Wil je de band met je kind versterken? Geef dan liever een kwartier échte aandacht dan een uur halve aandacht.’ Bekijk hier het filmpje.

‘Meestal weet je als ouder waarom je baby huilt en wat je moet doen om hem te kalmeren’, vertelt Pedagoog Jamie Hill – Smits. ‘Maar soms lukt het je niet om erachter te komen waarom je kind huilt: er zit immers geen handleiding bij. Je kunt je behoorlijk radeloos voelen en een minder sterke band voelen met je kind dan je zou willen.’ Jamie geeft tips voor als dit gebeurt.

Welke babycursussen geeft het CJG?

Voor elke leeftijd organiseren wij geregeld webinars, cursussen of bijeenkomsten. Ook voor jou en je baby dus. Je vindt het complete aanbod op de cursuspagina.

Hoe pak ik de eerste hapjes aan?

Tot de leeftijd van 6 maanden hebben baby’s niets anders nodig dan melk. In de borstvoeding of flesvoeding (kunstvoeding) zitten alle voedingsstoffen die een baby nodig heeft. Daarna kun je je kindje kennis laten maken met vaste voeding. Hier lees je hoe je dat kunt doen.
Bekijk ook eens deze folder van het voedingscentrum.

Hoe kan ik mijn baby troosten?

De eerste weken kun je een huilende baby oppakken en hem dicht tegen je aanhouden. Praat of zing zachtjes tegen je baby en wieg hem rustig heen en weer. Je baby hoort dan je stem en hartslag en komt hierdoor tot rust. Probeer er achter te komen waarom je baby huilt.

Wanneer kan ik beginnen met voorlezen?

Met voorlezen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die als baby al werden voorgelezen, het later gemiddeld beter doen op school. Samen lezen is heel goed voor de taal- en spraakontwikkeling van je kind en het verhoogt de concentratie. Vanuit deze gedachte is BoekStart ontstaan: een programma dat kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders van boeken laat genieten. Lees meer over dit programma en het voorlezen van je baby op onze pagina over Boekstart.

Folders

Huilen mag
Huilen is de belangrijkste manier van een baby om te laten weten: er is iets. Deze folder geeft inzicht in huilgedrag en helpt je hiermee omgaan.
pdf - 1,719 MB
Download
Vaccinaties: baby's - RIVM
Borstvoeding - Voedingscentrum
pdf - 2,005 MB
Download
Gezonde voeding van maand tot maand
Handige flyer over gezonde voeding van maand tot maand in het eerste jaar van je kind. Jij bepaalt wat je kind eet, hij of zij hoeveel het wil eten.
pdf - 302,891 KB
Download

Aankomende baby cursussen

Samen beter in je vel

07 december 2021
21.30 - 19.30
Rotterdam
Online
Let op! Deze cursus is online.

Rust, reinheid en regelmaat

09 december 2021
09.00 - 11.00
Rotterdam

Spelen en bewegen met je baby

10 december 2021
09.30 - 10.30
Rotterdam
Online
Let op! Deze cursus is online.

Webinar: Starten met oefenhapjes

04 januari 2022
15.00 - 16.00
Rotterdam
Online
Let op! Deze cursus is online.

Webinar: Mediaopvoeding 0-4 jaar

11 januari 2022
09.00 - 10.00
Rotterdam

Ouderkracht

07 februari 2022
19.30 - 21.30
Barendrecht
Online
Let op! Deze cursus is online.

Taal en Opvoeding

Nader te bepalen
Nader te bepalen
Rotterdam

Smakelijke eters

Nader te bepalen
Nader te bepalen
Ridderkerk
Online
Let op! Deze cursus is online.

E-health voor jonge ouders

Nader te bepalen
Nader te bepalen
Rotterdam

Ouder-baby interventie

Nader te bepalen
Nader te bepalen
Rotterdam

Videos

Het 3 maanden consult

Borstvoeding, fijn even samen

Ritme en regelmaat van je baby

Knuffelen voor een sterke band

Omgaan met huilen

Waar blijft die roze wolk?

Vragen? Neem contact op!

We helpen je graag, maar voor je contact opneemt: in een korte periode is er veel veranderd door het coronavirus. Ook onze dienstverlening hebben we moeten aanpassen naar de situatie en gestelde maatregelen vanuit het RIVM. We snappen dat ouders vragen hebben over hun afspraak en onze overige dienstverlening. De meestgestelde vragen hebben we voor je op een rijtje gezet. Hopelijk zit jouw antwoord erbij. Je vindt ze hier.

Wij weten als geen ander dat opvoeden soms een uitdaging is. Daarom kun je ons er alles over vragen. Net als over het opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongere. Wie wij zijn? Jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en andere deskundigen. Wij werken in de regio Rotterdam-Rijnmond en denken graag met je mee (en vinden niets gek).

Contactpersoon Sandra
Sandra
helpt je graag
Zit je met een vraag of wil je advies? Ik sta samen met mijn collega's voor je klaar.
Ontmoet het team